24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Čuvena opera „Služavka gospodarica“ u Luštici Bay

Operosa-2023

Komična opera i omiljena predstava kod publike širom svijeta,”Služavka gospodarica” biće izvedena u srijedu, 2.avgusta u 21 sat u Amfiteratru u Luštica Bay Marina naselju, u okviru 10. jubilarnog Operosa Opera Festivala, jedinog operskog festivala u Crnoj Gori. Jedinstveno izvođenje u interpretaciji mladih talenata nastalo je u produkciji Operosa festivala.

„Riječ je veselom, vedrom komadu, poletne muzike, prepoznatljivih arija i raspjevanih dueta. „Služavka gospodarica“ je prava predstava za sve generacije a djeca su više nego dobrodošla jer se izvodi na više jezika. Ako želite da saznate ko je služavka Serpentina, a ko stari Umberto, kako je ona postala njegova žena te ko je u tome pomogao, ova zabavna produkcija je odgovor na to“, navela je Tea Đorđević, iz Operose.

 „Služavka gospodarica“ je buffo opera, koje, kada se postave na scenu, udahnu joj život, i u publici vlada jedno posebno ushićenje. Jednočinka ili takozvana Intermezzo opera kao forma nastala je kako bi upotpunila vrijeme za pauzu ozbiljne opere serie 18. vijeka. A kako se to obično desi, baš jedna takva opera buffa nadživjela je svojom popularnošću i ljepotom mnoga ozbiljna djela herojskih tema. To je upravo slučaj i sa operom koja se izvodi u Luštici Bay i prethodno na tvrđavi Forte Mare.

Ulogu Serpine izvodi Sara Ristić, bariton Andrija Sekulić je Uberto, dok ulogu sluge Vesponea tumači Miloš Ćebić uz podršku pijanistkinje Kristine Blažić. Režiju ovog zabavnog operskog komada potpisuje Vladan Đurković a scenografiju Magdalena Vlajić.

Operski festival Operosa Opera Montenegro biće otvoren 1. avgusta a do 6. avgusta ponudiće šest koncerata, među kojima se izdvaja i Mezzo & Mezzo u hotelu Mamula Island sa specijalnim gostima iz Narodnog pozorišta u Varšavi. Prihod od ulaznica sa ovog koncerta koji je zakazan za 4. avgust, ići će u fond za nabavku instrumenata Muzičkoj školi Herceg Novi.

Operosa

“Zuzana Nalevajek, Jakob Fultak i Natalija Pališek izvešće pravi duel mecosoprana u neočekivanoj formi mecosopran I kontratenor. Repertoar čine pjesme, arije, dueti od perioda baroka do 20. vijeka. Ulaznice uključuju i prevoz brodićem i koktel, a mogu se kupiti putem mreže Gigs Tiks”, navela je Đorđević dodajući da će festival imati još jedan koncert na Piazzi Centrale gdje će 8.avgusta u 19 časova biti izvedena dječija opera Papageno’s Adventures.

Organizator festivala je Fondacija Operosa a pokrovitelji Opština Herceg Novi, Turistička organizacija Herceg Novi i hotel Mamula Island.  Program će pored tvrđave Forte Mare, Luštice Bay i hotela Mamula Island, biti organizovan na Kanli kuli, Trgu od muzike i Institutu „dr Simo Milošević“, gdje će festival biti zatvoren jedinstvenom edukativnom radionicom za mlade operske pjevače – Suomen Laulu Master Class.

Najčitanije