12 C
Kotor

Slušaj online radio

Zbunila prisutne naštimavanjem žica, pa ih osvojila izvedbama djela Šnitkea

Sa nastupa u Crkvi sv. Duha

Talentovana diplomkinja violine sa Akademije za muziku i teatar u Minhenu, Dea Nicaj,  porijeklom iz Crne Gore, oduševila nastupom na KotorArt- Don Brankovim danima muzike


-Mnogo sam počašćena što sam nastupila u Kotoru, publika je bila fenomenalna. U životu se dosad nisam ovako  osjećala na sceni da sam mogla da zaplačem pred kraj, kad se koncert završavao, htjela sam još da ostanem. Tome je doprinijelo i prisustvo mojih najbližih u publici, ali i predivna atmosfera u krasnoj sali, osjećala sam se dobrodošlom. Imala sam veću tremu nego negdje drugo, a možda je to zato što sviram sa više emocija pred svojom publikom, kaže za Boka News violinistkinja Dea Nicaj, koja je u sklopu platforme KotorArt Talenti nastupila u Crkvi sv. Duha. Uspjehu njenog koncerta u mnogome je doprinio pijanista Amir Džaković, profesor na Univerzitetu umjetnosti u Tirani. Dea će uskoro da diplomira na Akademiji za muziku i teatar u Minhenu u klasi prof. Gertrud Šilde, ali je “naše gore list”.

Ljubitelji klasične muzike su bili “zatečeni” na početku koncerta, kada je naštimavanjem žica violine izvela kratki performans- djelo Đerđa Kurtaga posvećeno mađarskom glumcu Laslu Mensarošu.

-To je jako kratka kompozicija, drugi put je sviram javno, a mislim da publika nije shvatila da je to pisano djelo, to je bila “fora” da zbunim prisutne. Uobičajeno je da koncert počinjem štimovanjem, a djelo takođe počinje tim “praznim žičanim tonovima”. Pokazala sam čari kompozicije koja traje 30 sekundi, objasnila je Dea.  Publika je bila oduševljena izvedbom “Sonate za violinu i klavir br.1” Alfreda Šnitkea, vrlo zahtjevnim i rijetko izvođenim djelom, koje je “dvojac” Nicaj-Džaković savršeno skladno i snažno prenio publici u sklopu “Omaža Johanu Sebastijanu Bahu”, gdje su se našle i sonate Karla Filipa Emanuela Baha u g-molu i Ludviga van Betovena u G-duru, obje pisane za violinu i klavir.

Dea pozira za Boka News

-Šnitke je sličan Bahu, ali radi sve naopako od Baha, ima nešto od njegove preciznosti, ima melodiju, ritam i minimalističan je s jedne strane, a s druge nije, pojašnjava Dea, koja je muzičko obrazovanje u Školi za muzičke talente Andre Navara u Podgorici, u klasi prof. Dijane Mitić Stojanović i prof. Vujadina Krivokapića, a srednjoškolsko obrazovanje nastavila je u UŠMB Vasa Pavić, u klasi Ane Perazić i Vilija Ferdinandija.

Dea Nicaj je sa ovim programom 25. jula nastupila u Tuzima, što je bila “generalna proba” za kotorski koncert.

-Bilo je lijepa atmosfera ispred stare kule u Tutima, ali i malo stresno, jer uslovi nisu bili kao što su tu, nisam bila opuštena pri izvođenju, jer sam više bila opterećena nekim tehničkim stvarima, primjećuje umjetnica, koja već dvije godine uspješno sarađuje sa prof. Amirom Džakovićem, koji je takođe porijeklom sa ovih prostora, a sada je jedan od najperspektivnijih albanskih pijanista.

Diplomski rad na temu psihologije

-Ubrzo završavam osnovne studije, poslije koncerta vraćam se za Njemačku da pišem diplomski rad na temu “Primjena psihologije u nastavi za violinu”. Mnogo mi znači prilika da studiram u inostranstvu, imala sam puno više mogućnosti da nastupam, čak i da radim pored studija, da predajem i sviram u orkestrima, a to je ono što me gradi kao umjetnicu, kaže Dea.

Najčitanije