16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Da li će država preuzeti trajektni prevoz u Bokokotorskom zalivu?

Trajekt – Foto Pomorski saobraćaj

Da li je vrijeme da trajektni prevoz – izuzetno unosan posao, sa milionskim godišnjim profitima, preuzme država, odnosno lokalna uprava? Na stolu odgovornih u Vladi je od 3. marta inicijativa Javnog preduzeća Morsko dobro za raskid Ugovora sa privatnom kompanijom Pomorski saobraćaj koja od 2004. godine održava jedinu trajektnu liniju u Crnoj Gori. U Morskom dobru tvrde da imaju kapaciteta da preuzmu taj posao.

Blažo Rađenovič, član Odbora direktora Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom rekao je za RTCG da su krenuli u postupak raskidanja ugovora sa Pomorskim saobraćajem.

– Morsko dobro je spremno, a to mu statut preduzeća i omogućava, da oformi službu koja bi se bavila ovom trajektnom linijom – rekoa je Rađenović.

Za ovu liniju zainteresovane su i opštine Herceg Novi i Tivat.

– Postoji raspoloženje od strane i opština Herceg Novi i Tivat da se uključe aktivno u to pitanje i da, ukoliko postoji ta mogućnost, zajednički formiramo preduzeće. Sa druge strane, svakako radimo na tome da da se što prije iznađe kvalitetno rjšešenje premoštavanja Bokokotorskog zaliva, da li putem mosta ili tunela – rekao je Stevan Katić, predsjednik Opštine Herceg Novi.

Rađenović kaže da je Morsko dobro jako likvidno preduzeće i sposobno je da iznajmo dva ili tri trajekta.

– Nismo došli tek tako na ovu ideju, već smo ispitali tržište i sa strukom ispitali konsultacije, kako bismo došli do ovog nivoa – kazao je.

U kompaniji Pomorski saobraćaj ovakve inicijative smatraju neozbiljnim i populističkim. Kako su naveli, kompanija će u razumnom vremenskom periodu inicirati sastanke sa nadležnim državnim instituacijama po ovom pitanju.

Pomorski saobraćaj raspolaže i posao organizuje sa šest trajekata. Spornim ugovorom predviđeno je da zakup privezišta, pristaništa i pripadajućeg akvatorijuma Morskom dobru, odnosno državi izdvaja 4% od svake prodate karte.

– Zašto ne bi naša firma, da li lokalna, da li državna ili u sklopu Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom imala sve ove povlastice i dala građanima ono što stvarno zaslužuju, a samim tim i uredila sve ovo što su i oni bili u obavezi – kazao je Rađenović.

Od početka marta inicijativa Morskog dobra je bez odgovora nadležnih za dodjelu nove koncesije, sve u susret sezoni za koju je od vitalnog interesa dobro funkcionisanje trajektnog prevoza

Izvor:RTCG

Najčitanije