18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Da li ste posjetili Sveti Vid?

Kult svetog Vida nekada je bio rasprostranjen na jadranskom primorju. Njegovo je poštovanje u Crkvi veoma staro, a raširilo se po cijeloj Evropi. Svim crkvama, od kojih su neke porušene, a neke djelimično ili potpuno obnovljene zajedničko je što su podignute na vrhovima brda.

Jedna od takvih je i crkva Svetog Vida – smještena je na istoimenom brdu, iznad mjesta Gornja Lastva. Sa platoa na kome se nalazi crkva pruža se jedinstveni pogled na dio Boke Kotorske, Tivatski zaliv, Lušticu, Prevlaku, Verige, djelimično Kotorski i Risanski zaliv, Vrmac, Orjen, Lovćen.

Najstariji pomen crkve Svetog Vida na brdu iznad Gornje Lastve nalazi se u notarskim knjigama kotorskog arhiva koji datira iz 1327. godine, međutim, vrijeme same gradnje crkve nije poznato.  Stručnjaci smatraju da način izgradnje navodi na zaključak, da je crkva možda podignuta i ranije, čak u doba Vizantije.

Sveti Vid – foto Anton Gula Marković

Crkva Svetog Vida je u više navrata u prošlosti stradala od elementarnih nepogoda i od Turaka.

30. jula 1662. biskup Sborovazzi je zapisao „…pristupi…crkvi Sv. Vida , koja se nalazi na vrhu brda, sva je od kamena, porušena i opljačkana od Turaka radi rata, koji prijeti, u kojoj se pokopavaju mrtvi iz sela Lastva…“

Do crkve Svetog Vida dolazi se od Gornje Lastve preko zaseoka Orašje uskom krivudavom stazom koja je prilagođena strmom i kamenom terenu.

Izvor:M.M.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije