31.9 C
Kotor

Slušaj online radio

“Dalekometno oružje za Kijev može imati ozbiljne posljedice za Evropu”

Vladimir Putin
Foto: Mikhail Metzel / Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin zaprijetio je Evropi ozbiljnim posljedicama ako se Ukrajini u budućnosti dopusti da prema ruskom teritoriju uputi dalekometno precizno oružje koje isporučuje Zapad.

– Ti predstavnici NATO-a, posebno u Evropi i posebno u malim zemljama, trebali bi shvatiti čime se igraju, rekao je Putin u utorak u glavnom gradu Uzbekistana Taškentu na kraju državnog posjeta.

Nagovijestio je da bi Rusija mogla poduzeti vojne protumjere te rekao da osobito manje zemlje ne bi smjele zaboraviti da njihovi teritoriji nisu veliki i da su gusto naseljeni.

Putin, koji je prije više od dvije godine počeo ruski agresorski rat protiv Ukrajine, optužio je Zapad za nastavak eskalacije.

– Modernim vojnim sustavima poput raketnog sustava ATACMS ne upravljaju ukrajinski vojnici, nego visokokvalificirani stručnjaci NATO-a na temelju podataka satelitskog izviđanja, ustvrdio je.

Do sada je to oružje uglavnom bilo usmjereno na ukrajinski teritorij koji je okupirala Rusija.

Putin je posebno kritizirao glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga koji se zauzima za gađanje vojnih ciljeva na ruskom teritoriju. Stoltenberg se pozvao na pravo Ukrajine na samoobranu.

Ukrajina od SAD-a i drugih zapadnih država traži odobrenje za uporabu projektila i krstarećih raketa za napad na Rusiju kako bi se učinkovitije borila protiv neprijatelja.

Do sada je Kijev za te napade uglavnom rabio dronove vlastite proizvodnje. Ruska je vojska dosad bila u mogućnosti okupljati postrojbe iza granice za nove napade na ukrajinski teritorij ili bombardirati gradove blizu granice, poput Harkiva, zrakoplovima sa sigurne pozicije praktički bez ikakvih smetnji.

Prema Putinovu mišljenju, takvo odobrenje zapadnih država bila bi izravna konfrontacija Rusije i Zapada. U tom kontekstu 71-godišnjak se još jednom osvrnuo na rusko strateško nuklearno oružje.

Također je doveo u pitanje moguću zaštitu zemalja NATO-a od strane SAD-a.

– Ako se ozbiljne posljedice za Evropu materijaliziraju, kako će se SAD ponašati s obzirom na naš paritet u strateškom naoružanju, upitao je.

Od početka rata rusko je vodstvo više puta prijetilo da će upotrijebiti nuklearno oružje kako bi odvratilo Zapad od pružanja veće potpore Ukrajini.

Najčitanije