20 C
Kotor

Slušaj online radio

Dalmacija ultra trail – izazov i novo iskustvo za Katarinu Crvelin

„Trčalo se preko pet planina: Biokova, Mosora, Omiške Dinare, Primorske kose i Kozjaka, pokraj tri rijeke: Cetine, Žrnovnice i Jadra. Povezale su se poznate istorijske i kulturne lokacije, kroz sela i polja“, kratki je izvještaj sa, sada već prepoznatljivog turističko-sportskog događaja, Dalmacija ultra trail, trke koja je održana od 19-21. oktobra u Omišu i njegovom zaleđu.

Utrka je privukla više od 750 takmičara iz 42 zemlje sa svih kontinenata, među kojima su bile i dvije takmičarke iz Boke Kotorske – jedine predstavnice Crne Gore, Miluša Bošković i Katarina Crvelin.

Kotoranka Miluša Bošković, postigla je fantastičan rezultat, istrčala je 103 km za 15 h 30 minuta 42 sekunde, i pobijedila. Tivćanka Katarina Crvelin trčala je 71 kilometar, ali zbog povrede morala je da odustane.

U najtežoj i najdužoj kategoriji, najbrži je bio Slovenac, Ivan Hrastovec sa fenomenalnim rezultatom, 160 km pretrčao je za 19 i po sati, a nakon trke je izjavio: „Sve vrijeme sam samo trčao“.

Dalmacija ultra trail organizovan je kroz četiri različite utrke od 160, 103, 53 i 21 kilometar.

U razgovoru za naš portal, iako nije utrku završila do kraja, Katarina Crvelin je izrazila veliko zadovoljstvo zbog učešća, ali i svog uspjeha.

„Uprkos odustajanju, mislim da je velika stvar istrčati toliko kilometara. Imala sam problem sa patikom i žuljevima, što je redovna pojava u ovom sportu. Ali zbog povrede skočnog zgloba  morala sam odustati. U ovoj kategoriji od 103 kilometra takmičilo se 130 učesnik. Startovali smo tačno u ponoć sa Kliške tvrđave, prema Žrnovnici, pa ka Mosoru koji je bio najteži dio staze. Teren je bio jako krševit. I ono malo šume što je nekada postojalo, izgorjelo je prošle godine u požaru. Ali, trčite kroz jedan divan krajolik gdje se smjenjuju kanjoni uz rijeke i planine sa divnim pogledom na Jadran. Svakako najljepše je ušće rijeke Cetine u Omiš. Iako nije bilo Mjeseca na nebu, čeone lampe i izvanredno markirana staza, bili su sasvim dovoljni da opušteno trčite. Preko 300 volontera brinulo se da sve prođe kako treba. Postojale su kontrolne stanice na kojima ste se mogli okrijepiti i nešto pojesti, odmoriti se. U suštini, ja sam zadovoljna. Imala sam kondiciju, dosta snage, ali me taj pad dosta sputao. To je moja stara povreda skočnog zgloba“ – kazala nam je Crvelin.

Dalmacija ultra trail 2018.

Inače, naša sagovornica se nekada bavila planinarenjem, a već godinama se amaterski bavi trčanjem. Kako nam je kazala, pripremajući se za Dalmacija ultra trail trku, na svaka dva dana trčala je po deset kilometara kroz Boku, malo uz magistralu, pa zatim prema Gornjoj Lastvi, Svetom Vidu, Svetom Iliji niz padine Vrmca…

„Ovogodišnja Dalmacija ultra trail trka za mene je bila jedno novo iskustvo. Željela bih se ovom prilikom zahvaliti mojim sponzorima: Bokeškom forumu, cafe baru City Hall i Radmili Stipanić“ – kazala nam je Katarina Crvelin.

Ona je istakla da u Boki Kotorskoj ima interesovanja za bavljenje ovim sportom i pozvala zainteresovane da se priključe.

Najčitanije