25.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Dan Interreg saradnje obilježen u Kotoru

Dan Interreg saradnje obilježen u Kotoru

Ministarstvo evropskih poslova, u saradnji sa Delegacijom Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, obilježilo je Dan Interreg saradnje posjetom Opštini Kotor.

Dan Interreg saradnje obilježava se krajem septembra i početkom oktobra u cilju promocije saradnje među institucijama i organizacijama koje uz podršku EU sprovode zajedničke projekte u pograničnim regijama širom Evrope.

Delegacija Ministarstva predvođena državnom sekretarkom i nacionalnom IPA koordinatorkom Milenom Žižić i šef sektora za saradnju u Delegaciji EU Ingve Engstrom sa saradnicima, sastali su se sa predsjednikom Opštine Kotor Vladimirom Jokićem, sa kojim su razgovarali o dosadašnjim rezultatima projekata prekogranične saradnje i razmotrili buduće mogućnosti za finansiranje projekata od EU.

„Nijesmo slučajno ove godine u Kotoru. Opština Kotor, kao i brojne institucije i organizacije iz ove opštine, već godinama uspješno sprovode projekte koji se finansiraju kroz fondove EU namijenjene prekograničnoj i teritorijalnoj saradnji“, kazala je Žižić.

Ona je, kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, istakla da organizacije iz Kotora imaju priliku da konkurišu za sredstva iz osam programa prekogranične i teritorijalne saradnje, od ukupno 11 u kojima učestvuje Crna Gora.

„Podsjetiću da su samo u okviru programskog okvira IPA II, koji je obuhvatio period od 2014. do 2020. godine, na teritoriji opštine Kotor realizovana 23 projekta prekogranične i teritorijalne saradnje, pri čemu su institucije i organizacije iskoristile bespovratna sredstva EU u vrijednosti od gotovo sedam miliona EUR“, dodala je Žižić.

Jokić je zahvalio na kontinuiranoj podršci koju Ministarstvo evropskih poslova i Delegacija EU pružaju lokalnim samoupravama i drugim akterima u konkurisanju za evropske fondove.

„Kroz fondove EU za prekograničnu saradnju podržano je više korisnika iz naše opštine, uključujući Institut za biologiju mora, Pomorski fakultet, Kulturni centar, kao i Ministarstvo kulture i medija. Od budućih projekata uz pomoć fondova EU izdvojio bih izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže u opštini, koji treba da trajno riješi pitanje sistema vodosnabdijevanja i sistema odvođenja otpadnih voda, a naša intencija je da dodatna sredstva obezbijedimo uz pomoć Investicionog okvira za Zapadni Balkan“, kazao je Jokić.

On je dodao da će Opština u narednom periodu posebnu pažnju posvetiti projektima energetske efikasnosti i zaštite životne sredine.

Govoreći o podršci EU, Engstrom je naglasio da je prekogranična saradnja osnovna ideja ujedinjene Evrope, a programi i ljudi koji ih sprovode neumorno rade na tom cilju.

„U saradnji sa Ministarstvom evropskih poslova, u proteklih 15 godina uspješno smo sproveli na stotine različitih projekata širom Crne Gore i opredijeljeni smo da tako nastavimo i u budućnosti. Novi prekogranični programi uskladiće se sa evropskim prioritetima poput agende EU za digitalnu i zelenu tranziciju. Ovi novi projekti imaju za cilj da lokalne zajednice transformišu u konkurentne, inovativne, pametnije i zelenije oblasti”, poručio je Engstrom.

Prema njegovim riječima, takva transformacija će dovesti do otvaranja radnih mjesta, boljih usluga, čistije životne sredine i mnogih drugih pogodnosti za lokalno stanovništvo.

Ovogodišnji Dan Interreg saradnje bio posvećen vještinama u oblasti kreativnih industrija i umjetnosti, budući da je ova godina od Evropske komisije (EK) proglašena za evropsku godinu vještina.

Tokom posjete je upriličen obilazak Kreativnog haba u Kotoru, koji je otvoren prije dvije godine kroz adaptaciju zgrade starog zatvora u Kotoru.

Ovaj prostor, za koji se očekuje da postane regionalni centar okupljanja kreativaca i umjetnika, rekonstruisan je zahvaljujući projektu 3C, koji je podržan kroz Interreg IPA program prekogranične saradnje Italija – Albanija – Crna Gora 2014-2020, a u kojem je vodeći partner bilo Ministarstvo kulture i medija.

U sklopu obilježavanja Dana Interreg saradnje, Ministarstvo evropskih poslova je u saradnji sa muzičkom školom Vida Matjan organizovalo koncert gudačkog kvarteta EarPiece, na kojem su izvedene kompozicije Volfganga Amadeusa Mocarta i Stiva Rajha u cilju unapređenja vještina učenika koji pohađaju ovu obrazovnu ustanovu.

Gudački kvartet EarPiece nastao je tokom realizacije istoimenog projekta, koji je takođe podržan kroz Interreg IPA program prekogranične saradnje Italija – Albanija – Crna Gora.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije