17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Danas se obilježava Svjetski dan pomorstva: Mora se razmotriti uticaj tehnologije na pomorce

Dan pomoroca – foto IMO

Svjetski dan pomorstva obilježava se svakog posljednjeg četvrtka u septembru, 29. septembra ove godine, u čast neumornog rada međunarodnih djelatnika pomorske industrije.

Pandemija COVID-19 istaknula je profesionalizam i požrtvovnost dva miliona pomoraca koji služe u svjetskoj trgovačkoj floti. Brodski transport nastavio je prevoziti više od 80% svjetske trgovine, uključujući vitalne medicinske potrepštine, hranu i drugu osnovnu robu koja je ključna za odgovor na COVID-19 i oporavak – ali stotine hiljada pomoraca suočavaju se s humanitarnom krizom jer su “zatočeni” na moru, u nemogućnosti odlaska s brodova kojima upravljaju s ugovorima produženim na više mjeseci. Ovo se mora hitno riješiti tako da vlade odrede pomorce kao ključne radnike i osiguraju sigurne promjene posade, piše UN.

Tema 2022.: Nove tehnologije za ekološko pomorstvo

Tema koju je Međunarodna pomorska organizacija osmislila za današnji dan pomorstva su nove tehnologije za zelenije brodarstvo, a glavni tajnik Kitack Lim objašnjava da bi to trebalo poslužiti za otvaranje većeg razgovora o smjeru brodarstva i kako se tehnologija može iskoristiti za održiviju budućnost, piše Splash247.

Na Svjetski dan pomorstva industrija je podsjetila da ima na umu pomorce kada razvija tehnologiju brodarstva.

“Tehnološka rješenja za čišći, sigurniji i održiviji transport također moraju biti od koristi ljudima. S tim u vezi, mora se razmotriti utjecaj na pomorce i ostalo pomorsko osoblje, uključujući potrebu za obukom,” rekao je Lim u najavi današnje teme.

Govoreći jučer na forumu o inovacijama koji je organiziran zajedno s Norveškom, Lim je rekao da su dvije ključne riječi na putu dekarbonizacije pomorskog prometa inovacija i inkluzivnost.

„Inovacija je ključna za uspješnu energetsku tranziciju pomorske industrije. Zahtijeva nove tehnologije, obnovljiva alternativna goriva i infrastrukturu za podršku brodarstvu s niskom i nultom emisijom ugljika i nova financijska rješenja za podršku svemu tome,” rekao je Lim, dodajući da su potrebni inovativni ekosustavi, stvoreni kroz partnerstva za istraživanje i razvoj koja uključuju privatni sektor.
“Trebamo sve ruke na palubi kako bismo osigurali uspjeh ovih inicijativa”, rekao je Lim, naglašavajući da sve ovo treba učiniti na najinkluzivniji mogući način.

Udruga brodara InterManager istaknula je jučer koliko je važno imati na umu pomorce pri implementaciji digitalnih rješenja i novih načina rada na moru.

Kuba Szymanski, glavni tajnik InterManagera, komentirao je: „Pomorska zajednica ima pravo prihvatiti nove načine rada koji vode čišćem, zelenijem i održivijem brodarstvu i štite naše morsko okruženje za mnoge generacije koje dolaze. Također moramo osigurati da ne izgubimo iz vida one koji upravljaju našim brodovima i da ih povedemo sa sobom na ovo zeleno putovanje, osiguravajući da je tehnologija koju instaliramo sigurna za korištenje, da su razvijeni odgovarajući režimi obuke i da su operativni postupci ažuriran u skladu s tim.”

Nedavno izvještaj koje je objavio gigant satelitske komunikacije Inmarsat u saradnji s britanskom konzultantskom tvrtkom Thetius upozorilo je da dva od pet članova posade koji danas rade s digitalnom tehnologijom na moru ukazuju na nedostatke u dizajnu sustava i nedostatak prilagođenosti korisniku, produžujući dugogodišnju pritužbu mnogih zaposlenih na moru koji se žale da brodarstvo nije bilo posebno dobro u postavljanju pitanja korisnicima njegove imovine – pomorcima – kako poboljšati dizajne kako bi tehnologija na brodu bila prilagođenija korisniku.

Najčitanije