20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Moskva: Iz plinovoda Sjeverni tok curilo u zonama pod američkom kontrolom

Curenje plina – Foto: Danish Defence Command / via Reuters

Rusko ministarstvo vanjskih poslova navelo je u četvrtak da su se puknuća plinovoda Sjeverni tok, koja su uzrokovala istjecanje plina kod obala Danske i Švedske, dogodila na području koje je “u potpunosti pod kontrolom” američkih obavještajnih agencija.

Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova izjavila je za prokremaljski program da Washington ima “punu kontrolu” nad vodama oko Danske i Švedske gdje su uočena četiri mjesta na kojima istječe plin iz plinovoda Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 u Baltičkom moru između Rusije i Njemačke.

– To se dogodilo u trgovinskim i gospodarskim zonama Danske i Švedske, rekla je Zaharova u intervjuu za kanal Solovjev Live u četvrtak.

– To su zemlje koje su potpuno pod kontrolom američkih obavještajnih službi, rekla je.

Danska je članica NATO-a, a Švedska nastoji pristupiti vojnom savezu nakon što je napustila svoju povijesnu politiku nesvrstanosti nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Zaharova nije iznijela dokaze o američkoj kontroli nad Švedskom i Danskom. Rusija se često buni protiv američkog utjecaja i vojne potpore Europi.

Četvrto curenje plina iz plinovoda Sjeverni tok

Švedska obalna straža ovaj je tjedan otkrila četvrto curenje plina na oštećenim plinovodima Sjeverni tok, rekla je glasnogovornica obalne straže za švedski list Svenska Dagbladet.

Europska unija sumnja da je sabotaža uzrok curenja na podmorskom ruskom plinovodu prema Europi i obećala je “snažan” odgovor na bilo kakav namjerni poremećaj njezine energetske infrastrukture.

– Dva od ova četiri nalaze se u švedskoj ekskluzivnoj gospodarskoj zoni, rekla je glasnogovornica obalne straže Jenny Larsson za novine u srijedu navečer. Druga dva curenja plina odnose se na dansku ekskluzivnu gospodarsku zonu.

Obalna straža nije odmah odgovorila na Reutersov zahtjev za komentarom u četvrtak.

Premda nijedan plinovod nije bio u uporabi u vrijeme podvodnih eksplozija, oba su bila napunjena plinom koji izlazi u Baltičko more.

Do četvrtog curenja došlo je na plinovodu Sjeverni tok 2, u blizini velike rupe pronađene na obližnjem Sjevernom toku 1, poručeno je iz švedske obalne straže.

Danske su vlasti ovog tjedna objavile da su otkrile po jednu rupu u oba plinovoda u njihovim vodama.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije