19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Danci donirali bolnici u Risnu opremu vrijednu 61.000 eura

Bolnica Risan – foto Boka News

Specijalna bolnica „Vaso Ćuković” Risan dobila je od danske humanitarne organizacije „Danish Christian Medical Association“ medicinsku opremu u vrijednosti od  šezdesetjednu hiljadu eura.

Donirano je 2 EKG aparata, operacioni sto, 25 invalidskih kolica, 20 hodalica sa točkovima, 30 štaka, 10 aparata za mjerenje pritiska, 14 mašina za vježbanje za fizikalnu rehabilitaciju, 7 mašina za elektrohirurgiju, 12 stolica za toalet i razna medicinska sredstva i oprema.

Direktor bolnice dr Vlado Popović je ukazao na izuzetno veliki značaj ovakvog vida pomoći ustanovi koja u određenim segmentima funkcioniše sa veoma starom medicinskom opremom, koja dugi niz godina nije obnavljana.

On se zahvalio Danskoj humanitarnoj organizaciji i naglasio da se kroz ovakve vidove donacija modernizuje i osavremenjava zdravstveni sistem i podiže i unaprjeđuje zdravstvena zaštita građana šireg regiona Crne Gore.

Istakao je da je, s obzirom na lokaciju ustanove i značajnog broja stanovništva pograničnog dijela susjednih država i veoma velikog broja turista koji gravitiraju ka ovoj ustanovi, pomenuta donacija posebno značajna.

“Kao ustanova sa dugogodišnjom uspješnom tradicijom prepoznata je i priznata kao vodeća ustanova u regionu za djelatnost kojom se bavi ( ortopedija, neurohirurgija, neurologija) što, takođe, daje dodatni značaj donaciji koju smo primili” – saopšteno je iz ove ustanove..

“S obzirom na tešku situaciju u zdravstvu i nemogućnost da samostalno finansiramo nabavku neophodnih sredstava, jedno od rješenja vidimo kroz ovakve i slične postupke humanih ljudi i organizacija, a sve u cilju očuvanja zdravlja cjelokupne populacije” – kazao je dr Popović..

Direktor se posebno zahvalio predstavnicama Danske humanitarne organizacije „Danish Christian Medical Association“  – gospođama Rasmunsen i Bodilsen, koordinatorkama ove humanitarne akcije iz Crne Gore Radi Đurković i Vesni Baošić koje su inicirale donaciju kao i prethodnom direktoru ove bolnice dr Miliću Jaukoviću koji je pokrenuo pomenutu saradnju.

Najčitanije