16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Dani evropske baštine u Tivtu – “Živo nasljeđe“

Muzej Tivat foto Boka News

Nizom događaja kulturnog i edukativnog karaktera Tivat se priključuje obilježavanju manifestacije “Dani evropske baštine 2023”, koja se održava od 25. do 30. septembra,  sa temom „Živo nasljeđe“, a sa ciljem približavanja kulturne baštine široj javnosti. Projekat čiji je nosilac JU Muzej i galerija Tivat i koji se realizuje uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i medija Crne Gore, obuhvatiće radionice, izložbe, obnovu spomen obilježja, te izradu murala sa predstavom nematerijalnog kulturnog dobra.

U okviru Dana EU baštine, JU Muzej i galerija Tivat započinje novi ciklus likovnih radionica “Mali čuvari kulturne baštine”, na kojima će djeca imati priliku da se kroz razne likovne tehnike upoznaju i uče o nematerijalnim kulturnim dobrima Crne Gore. Zainteresovana djeca uzrasta od 9 do 15 godina mogu se prijaviti za učešće na prvoj u nizu radionica, koja će se održati u subotu /23. septembar/ sa početkom u 11 časova. Broj mjesta je ograničen. Naredna radionica biće održana 30. septembra. Prijave se šalju na e-mail adresu: muzejskipedagog.mgtivat@gmail.com, broj telefona: 032/674-591 i 067/ 930-899.

Pored likovnih radionica, Muzej i galerija u ponedjeljak i utorak /25. i 26. septembar/ organizuje „Čas u Muzeju“ u sklopu kojeg će za tivatske osnovce i srednjoškolce biti organizovano stručno vođenje kroz izložbu „Nematerijalna kulturna dobra Crne Gore“.

dani-evropske-bastine

Izložba posvećena kapetanu Iliji Damjanoviću biće otvorena u četvrtak /28. septembar/, sa početkom u 19 sati, u prostoru Muzeja i galerije, a povodom Svjetskog dana pomorstva. Za petak 29. septembra predviđen je završetak konzervatorskih radova i otkrivanje dva spomen obilježja u Tivtu: Spomenika u čast stogodišnjice Arsenala na Trgu od kulture i Spomen-ploče posvećene formiranju tivatskog partizanskog bataljona 1943.godine. Konzervatorski radovi finansirani su kroz Strategiju za kulturu Opštine Tivat.

Manifestacija „Dani evropske baštine“ pokrenuta je kroz saradnju Evropske komisije i Savjeta Evrope, a tradicionalno je svake godine obilježava 50 zemalja potpisnica Evropske konvencije o kulturi.

Najčitanije