20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Dani Kanade u Herceg Novom: Kultura u fokusu

Dani Kanade u HN

Ambasadorka Kanade Kati Čaba sastala se u srijedu sa predstavnicima Opštine Herceg Novi povodom početka manifestacije Dani Kanade u Herceg Novom. U fokusu razgovora  bilo je jačanje saradnje u oblasti kulture, koja traje već više od deceniju.

Tokom svoje prve radne posjete, Ambasadorka Čaba je bila zaintersovana da sazna što više detalja iz oblasti turizma, razvoj grada, kao i prioritete lokalne uprave i izazove sa kojima se suočava u ostvarenju svojih ciljeva.

Sa aktuelnim razvojnim projektima, planovima i ciljevima lokalne uprave Ambasadorku su upoznali potpredsjednici Danijela Đurović i Miloš Konjević, potpredsjednica Skupštine opštine Dragana Stanišić, savjetnica Predsjednika i odbornica Tamara Vujović i direktorica Javne ustanove kulture “Herceg Fest” Gordana Porobić Krcunović.

Na sastanku je konstatovano je da Herceg Novi bilježi rast broja turista iz Kanade, te da se očekuje nastavak takvog trenda, imajući u vidu da sa otvaranjem novih kapaciteta visokih kategorija naš grad postaje sve atraktivnija destinacija za kanadske turiste.

Ambasadorka je kazala da su kanadski investitori najviše zainteresovani za male i srednje investicije u turizmu, te ocijenila da je u tom smislu značajno što Herceg Novi kreira svoju mapu investicija koja će doprinijeti predstavljanju potencijala za ulaganje. Zahvaljujći se na gostoprimstvu, ona je zaključila da se nada nastavku dobre saradnje i izrazila je želju da posjeti Herceg Novi tokom Praznika mimoze.

Multikulturalnost najjača veza

Nakon sastanka u Kabinetu, uslijedila je konferencija za novinare na kojoj je najavljen program Dana Kanade u Herceg Novom, koji počinju večeras.

Saradnja između Ambasade Kanade i Herceg Novog traje još od 2003. godine, podsjetila je potredsjednica Opštine Danijela Đurović. Od tada, kada je u saradnji sa galerijom “Josip Bepo Benković” organizovana izložba, uslijedile su druge izložbe, gostovanja kanadskih autora,  prošle godine i izvođenje predstave. Đurović je izrazila zadovoljstvo zbog partnerstva sa Ambasadom Kanade, kao i nadu da će događaji posvećeni upoznavanju kanadske kulture postati tradicija u Herceg Novom.

Dani Kanade u HN

“Zadovoljstvo nam je što smo za Dane Kanade imali prilike da obezbjedimo program koji će zainteresovati sve generacije, od osnovaca, srednjoškolaca do ljubitelja vizuelne umjetnosti i književnosti”, istakla je ambasadorka Čaba, zahvaljući se lokalnoj upravi i gradskim ustanovama kulture na dobroj saradnji.

Dani Kanade će omogućiti hercegnovskoj publici da se bolje upozna sa kanadskom kulturom, smatra direktorica JUK “Herceg-fest” Gordana Porobić Krcunović. Kako je rekla, važna dodirna tačka i veza Herceg Novog sa Kanadom je multikulturalnost koju njegujemo, a dobro mjesto za afirmisanje ove vrijednosti i kulturnu razmjenu mogu biti brojni hercegnovski festivali.

Ona je napomenula da će, pored ostalih programa, u okviru Dana Kanade biti održano predavanje za srednjoškolce, kao i da će oni tog dana imati priliku da se na info pultovima upoznaju sa mogućnostima studiranja u ovoj zemlji, dobijanja stipendija, simultanog studiranja i rada.

Najčitanije