17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Dani kraljice Teute u Risnu

Dani kraljice Teute u Rizinijumu

U sklopu manifestacije ,,Dani kraljice Teute u Rizinijumu“ na Rimskim mozaicima sinoć je održan kulturno-edukativni program pod naslovom ,,Kultura u vrijeme Ilira“.

Učešće su uzeli mladi saradnici iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara Bogdan Lompar arheolog, Jelena Vidović etnolog antropolog , Jovana Lalošević istoričar umjetnosti i Marina Dulović profesor, ujedno i moderator skupa koja je na početku večeri pozdravila prisutne  u ime organizatora i istakla:

,,Kultura je na listi prioriteta NVO ,,Bocche di Cattaro“ , ozbiljno postavljena, temeljno razradjena sa jasnom vizijom i ispravnim ciljem, što je i večeras  slučaj i naš glavni zadatak.Naša namjera  je da u okviru manifestacije koja se po prvi put održava u Risnu  pokažemo  brigu o kulturnoj svijesti, kulturnoj baštini, i ukupnoj kulturnoj i turističkoj ponudi našeg mjesta. Takodje smatramo da veća integracija kulture i turizma jedino može donjeti benefite koje perspektivne zemlje vode putem sigurnog napretka. Naše šanse su velike i veoma prepoznate u sferi turizma i turističke ponude a predstavljanje kulturnog identiteta i valorizacija kroz ponudjene programe će Risan učiniti  još interesantnijom destinacijom. Našim programom se promoviše opšte kulturno obrazovanje čime je omogućeno svim generacijama da idu u korak sa vremenom  u nov i razvijeni svijet. Novo savremeno doba  podrazumijeva prohodnost u napredno savremeno društvo a kulturni razvoj je karika u neraskidivom lancu obrazovanja i kulture. Kao što je i najavljeno u okviru manifestacije planirano je više različitih sadržaja a izmedju ostalog i  izložba slika Prve slikarske kolonije ,,Teuta“ koja će biti prodajnog karaktera a sve sa  ciljem da u budućnosti obezbjedimo prostor za kulturni i društveni život Risna. Veoma je važno da oni koji odlučuju čuju i sagledaju naše probleme a da mi danas pokažemo da brinemo za ovo vrijeme ali i za buduće generacij.

 Risan je kroz razne periode svog opstanka i dugog trajanja oduvijek pokazivao stalnu težnju za obrazovanjem i kulturom. Kroz razne strane uprave i okupacije nije se slomila snaga duha ovog naroda što sada u slobodnoj zemlji treba da nam bude putokaz i svjetionik da nastavimo i damo svoj doprinos kulturnom napretku i prosperitetu. Osvrnuli smo se u našu daleku prošlost u vrijeme Kadma i Harmonije,  koje nas i danas čini prepoznatim, a vjerujem da će u budućnosti  Risan i vrijednosti koje  ima koje su otkrivene, i one koje još nisu a na čemu se intenzivno radi, doživjeti svoj puni razvoj.  Uz Rimske  mozaike Risan ima još šta da pokaže i kroz valorizaciju arheološkog blaga, koje  u poslednje vrijeme budi ogromno interesovanje arheologa, ljubitelja starina i umjetnosti, naučnika, istraživača, avantursta,  postane još vrijednija turistička i kulturna destinacija“, kazala je Dulović.

Dani kraljice Teute u Rizinijumu

Arheolog  Bogdan Lompar je izlagao na temu istorijskog razvoja Risna sa osvrtom na arheološka istraživanja. Tema je nosila  naslov ,,Kratak pregled istorijata i istaživanja Risna sa osvrtom na ostatke ilirske arhitekture“.

Jelena Vidović etnolog antropolog je kroz mitove i legende o kraljici Teuti i Ilirima upoznala skup sa kulturom, izgledom, vjerovanjima i običajima u vrijeme Ilirske države, dok je Jovana Lalošević izložila temu sa naslovom ,,Umjetnički elementi i kulturna obilježja ilirskog doba u Rizinijumu“ gdje  se bazirala na umjetničku vrijednost i elemente kroz arheološke nalaze iz naše daleke prošlosti.

Na kraju večeri izlaganje pod nazivom ,, Muzička kultura Ilira“ predstavila je Marina Dulović a muzički je veče obojio Stefan Peričić, flautista.

Dani kraljice Teute u Rizinijumu

Program se nastavlja večeras muzičko poetskim programom uz Kvartet ,,Lanterna“, mitove i legende o lijepoj kraljici Teuti uz  otvaranje izložbe slika sa Prve likovne kolonije ,,Teuta“. Izložbu će otvoriti direktorica  TO Kotor  Ana Nives Radović.

Najčitanije