16 C
Kotor

Slušaj online radio

Dani muzike: Publika uživala u koncertu kvarteta Sorkočević

Dubrovački kvartet Sorkočević

Dubrovački kvartet Sorkočević otvorio je sinoć zimsko izdanje 38. Međunarodnog festivala Dana muzike, koje će trajati do 16. februara.

Prisutni u Dvorani Park su uživali u izvođenju djela svjetskih i hrvatskih kompozitora, među kojima i u Sorkočevićevoj Simfoniji broj 1, koja je svojevrsna „vizit-karta“ ovog kvarteta.

„Ovaj festival prepoznaje se po vrsnim muzičarima, programu koji iz godine u godinu postaje sve sadržajniji i kvalitetu koji publici pruža već 38 godina. Dani muzike su manifestacija visoke kulture i događaj koji ukusom i stilom odskače od onoga što moderni i prolazni trendovi diktiraju. Uz pandemiju koja je zadesila cijeli svijet i posebne uslove rada i funkcionisanja, mogli smo se uvjeriti koliko ovakvi programi znače za život jedne zajednice“, kazala je potpredsjednica Opštine Herceg-Novi, Vesna Samardžić otvarajući zimsko izdanje Dana muzike.

Zahvaljujući se organizatorima, predsjednici Savjeta festivala Mileni Lučić, maestru Borisu Kraljeviću i Muzičkoj školi, Samardžić je poručila: „Herceg-Novi je bogat grad. Bogat, zbog onih koji su iz njega potekli, stekli iskustvo i slavu, i odlučili da sebe ulože u njega“.
Posebnu zahvalnost uputila je članovima kvarteta Sorkočević, ističući zadovoljstvo zbog pružene ruke prijateljstva i saradnje između njih i Festivala.

„Želim svima da poželim ugodno veče, a moja poruka neka bude: dopustimo da nas muzika spaja, da kroz nju osjetimo onu lijepu stranu ljudske prirode – onu koja brine i njeguje naše duše“, zaključila je potpredsjednica Opštine Herceg-Novi.

Publika je nakon planiranog programa kvartet pozvala na bis, nakon čega se voditelj Slobodan Begić obratio sa riječima „hvala vam što ste došli da nas podržite, mi bez publike ne možemo svirati“, a potom su izveli i Rosinijev valcer.

Dubrovački kvartet Sorkočević

„Publika je bila vrlo iskrena, prepustila se našem muziciranju. To se osjeti. Mogu zaista da kažem da je ovo bio jedan od boljih koncerata u posljednje vrijeme“, kazao je Begić.
Za Nenu Ćorak prvo gostovanje kvarteta u Herceg-Novom predstavlja izuzetno zadovoljstvo, a posebno što su naišli na divan prijem publike. Smatra da su i muzičari i publika sa željom dočekali koncerte uživo poslije skoro dvije godine zatvorenosti zbog pandemije.

„Vaša publika je srdačna, spontana. Drago nam je da smo naišli na dobar prijem“, kazala je Ćorak. Nada se da će saradnja koja je počela u Herceg Novom na Danima muzike krenuti i u drugom smjeru i da će hercegnovski umjetnici uskoro gostovati u Dubrovniku.
Kvartet Sorkočević osnovan je 1988. godine i spada u vodeće hrvatske ansamble po broju koncerata tokom godine. Pored brojnih koncerata u svojoj zemlji, gostovali su u Crnoj Gori, BiH, Sloveniji, Sjevernoj Makedoniji, Mađarskoj i Francuskoj. Dobitnici su Nagrade Grada Dubrovnika za 2022. godinu.

Najčitanije