11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Dani nauke i inovacija na Pomorskom fakultetu Kotor

Dani nauke i inovacija na Pomorskom fakultetu Kotor

Na Pomorskom fakultetu Kotor Univerziteta Crne Gore su u subotu, 1.oktobra 2022. godine svečano otvoreni “Dani nauke i inovacija“ u okviru programa za podsticanje inovacione kulture Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja Crne Gore.

Fakultet je tim povodom imao čast da ugosti  Ministarku nauke i tehnološkog razvoja, prof. dr Biljanu Šćepanović sa saradnicima. Goste je dočekala prodekanica za razvoj i inovacije, prof. dr Tatijana Dlabač, a zvaničnici Ministarstva imali su priliku da se upoznaju sa resursima i aktivnostima Pomorskog fakulteta Kotor.

Između ostalog, predstavljeni su im savremeni koncepti studija i istraživanja koji se na Fakuletu realizuju, a koji uključuju primjenu brojnih sofistriciranih simulacija brodskih operacija i procesa, uključujući navigaciju, mašinski kompleks i brodski elektro-energetski sistem. Osim toga, ukratko su predstavljene brojne projektne aktivnosti zahvaljujući kojima Fakultet konstantno osnažuje svoje naučno-tehnološke kapacitete.

U tom smislu, posjetiocima i široj javnosti je posebno interesantan Centar za istraživanja, inovacije i preduzetništvo, u okviru kojega su predstavljeni laboratorija za ispitivanja goriva, novootvorena laboratorija za podvodnu arheologiju i podvodna istraživanja, laboratorija za 3D modeliranje i štampu, kao i tzv. Smart Bay laboratorija  za mjerenje i praćenje potencijalnog zagađenja vazduha na području Zaliva.

Ministarka Šćepanović izrazila je zahvalnost menadžmentu i osoblju Pomorskog fakulteta Kotor na spremnosti da se uključe u manifestaciju „Dani nauke i inovacija“ koja se sad već tradicionalno održava u organizaciji Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja Crne Gore. Posebno zadovoljstvo Ministarka je iskazala zbog upoznavanja sa novim naučno-tehnološkim kapacitetima i inovacijama koje se realizuju na Pomorskom fakultetu, a koji su od značaja i za Univerzitet i za naučno-tehnološku promociju Crne Gore.  Uz zahvalnost na srdačnom prijemu i organizaciji samog događaja u okviru kojega je Pomorski fakultet Kotor ugostio preko 200 učenika osnovnih i srednjih škola iz raznih gradova Crne Gore, ministarka Šćepanović istakla je i značaj činjenice da je Pomorski fakultet Kotor otvorio vrata za sve generacije našeg društva u okviru kojih je predstavio dio obrazovnog procesa kojim se ovaj Fakultet bavi, ali i naučno-tehnološka dostignuća kojima Fakultet daje svoj značajan doprinos u okviru Univerziteta i cijele Crne Gore.

Kao što je već pomenuto, vođeni sloganom „Dana nauke i inovacija: Maštaj, kreiraj, inspiriši“, predstavnici Pomorskog fakulteta Kotor su, osim predstavnika Ministarstva, ugostili su i veliki broj učenika osnovnih i srednjih škola. Dragi i veseli gosti  Fakulteta bili su učenici osnovnih škola: „Narodni heroj Savo Ilić“ iz Kotora, „Lovćenski partizanski odred“ sa Cetinja, „Kekec“ iz Sutomora, kao i učenici Srednje pomorske škole iz Kotora i Gimnazije sa Cetinja sa svojim nastavnicima.

Gosti manifestacije bili su i studenti sa Pomorske akademije “Mircea cel Bătrân” iz Konstance iz Rumunije koji će tekući akademski semestar provesti na Fakultetu u okviru programa studentske mobilnosti ERASMUS+. Uz profesore, saradnike i nenastavno osoblje, Pomorski fakultet danas su predstavljali i studenti i partnerske institucije Pomorskog fakulteta Kotor.

Izvor:UCG

Najčitanije