20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Danijela Đurović: Herceg Novi je bio i ostaće slobodarski grad

Polaganje vijenca

Predstavnici Opštine Herceg Novi, Mjesne zajednice Igalo i Opštinskog odbora SUBNOR-a 1941-1945 položili su juče vijence na spomen obilježja palim borcima u Omladinskom parku i na Šetalištu Pet Danica.

Na početku Šetališta Peta Danica, na zgradi bivšeg restorana “Galeb”, položen je vijenac ispod spomen ploče novskim heroinama – pet Danica: Tomašević,  Đurović, Кosić, Bojanić i Popivoda, o kojima je govorila potpredsjednica Opštine Herceg Novi Danijela Đurović.

–Ove hrabre djevojke su boreći se za slobodu ostavile obavezu da i mi u ovim ne baš lakim vremenima budemo dostojanstveni u borbi za prava svakog čovjeka i organizacije. U godini koju ispraćamo Herceg Novi je obilježio 75 godina od osnivanja Prve Bokeške narodnooslobodilačke udarne brigade, koja je dala veliki doprinos u oslobađanju Herceg Novog, kazala je Đurović i naglasila da je naš grad bio i ostao grad slobodarskih ideja i duha.

Ona je istakla da svako vrijeme nosi svoje breme, pa se i danas vode borbe za neke druge slobode.

-Sloboda je sveobuhvatna i uvijek se moramo boriti za slobodu pravde, slobodarskog življenja, slobodu svog mišljenja i izražavanja, slobodu da budemo ljudi u svakoj prilici, poručila je Đurović, uz istaknutu zahvalnost članovima boračke organizacije 1941–1945 što čuvaju tradicije slobodarstva, posebno tekovine Drugog svjetskog rata.

Polaganje vijenca

Predstavnici Opštine, MZ Igalo i OO SUBNOR 1941-1945 prethodno su tradicionalno položili cvijeće na spomen obilježje u Omladinskom parku u Igalu, gdje su 29. decembra 1941. godine italijanski karabinjeri ubili, odnosno streljali, Pera i Boža Vučković Ćeklića i njihovu  majku Aleksandru, Jovan Draškovića  i njegovog sina Boža. O tom događaju prije 78 godina govorio je predsjednik MZ Igalo Zoran Savković.

Sekretar Opštinskog odbora SUBNOR-a 1941- 1945 Đorđe Zloković zahvalio je predstavnicima Opštine Herceg Novi, koja im pomaže u realizaciji brojnih projekata i programa.

Najčitanije