18 C
Kotor

Slušaj online radio

Danska ukinula sve mjere restrikcije uvedene zbog korone

Danska

U Danskoj su ukinute sve mjere restrikcije uvedene zbog virusa korona, uključujući posebne kovid pasoše koji su bili obavezni za ulaz u noćne klubove.

Kovid pasoši uvedeni su u martu ove godine, kada je Kopenhagen polako počeo da ublažava ograničenja.

Te propusnice ukinute su na svim mjestima 1. septembra, osim u noćnim klubovima, gdje od danas više neće biti potrebni, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U subotu će biti održan koncert u Kopenhagenu uz prisustvo oko 50 hiljada ljudi, i sve karte su prodate.

“Naš cilj je slobodno kretanje. Ono što će se sada dogoditi je da će virus cirkulisati i da će pronaći one koji nijesu vakcinisani”, rekla je epidemiolog Lone Simonsen.

Ona je dodala da virus sada više nije društvena prijetnja, zahvaljujući vakcini.

“Vakcine su do sada pružale imunitet od novih sojeva, ali ako se pojave sojevi otporni na vakcinu, moraćemo da preispitamo svoju strategiju”, rekla je Simonsen.

Sa oko 500 dnevnih slučajeva zaraze virusom korona i stopom reprodukcije od 0,7, danske vlasti navode da drže virus pod kontrolom.

Ministar zdravlja Magnus Hojnike rekao je da Vlada Danske neće oklijevati u brzom ponovnom uvođenju ograničenja ako bude potrebno.

Vlasti insistiraju na tome da povratak normalnom životu mora biti praćen strogim higijenskim mjerama i izolacijom oboljelih.

Danska je saopštila da će pomno pratiti broj hospitalizacija, trenutno nešto manje od 130, i sprovesti pedantno sekvenciranje kako bi pratila virus.

Treća doza vakcine je od četvrtka na raspolaganju rizičnim grupama.

Putnici koji ulaze u Dansku moraju i dalje imati ili kovid pasoš ili negativan PCR test, a maske su obavezne na aerodromima.

Izvor:MINA

Najčitanije