22.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Delegacija Opštine Herceg Novi posjetila kruzer usidren ispred Luke Zelenika

Delegacija Opštine Herceg Novi posjetila kruzer usidren ispred Luke Zelenika

Potpredsjednica Opštine Herceg Novi Danijela Đurović i saradnici posjetili su danas kruzer “Crown Princess”, kompanije “Princes Cruises” iz Sjedinjenih Američkih Država, usidren od jutros ispred Luke Zelenika. Tom prilikom, delegacija našeg grada poželjela je kapetanu broda Justinu Lewes-u i gostima dobrodošlicu. Uslijedila je razmjena plaketa, obilazak broda, a nakon toga o konkretni razgovori o mogućnostima usidrenja kruzera u Zelenici i u narednom periodu.

Obje strane zadovoljne su današnjim događajem, koji je rezultirao primjetnim prilivom turista u naš grad od ranih jutarnjih časova. Kruzer “Crown Princess” sada ima oko 3000 putnika, uz 1200 članova posade, a današnje posjete Herceg Novom “iznijelo” je 15 autobusa koji su vozili i po više tura.

Kapetan Lewes istakao je da je Luka Zelenika odlična prilika, kako za kruzere tako i za lokalnu zajednicu. Bokokotorski zaliv, uz neopisivu ljepotu, nosi i rizik za velike brodove kada duvaju jaki ili nepredvidivi vjetrovi. Upravo iz tog razloga, Zelenika predstavlja sigurniju opciju od Kotora za dolazak kruzera, ali i četvoročasovnu uštedu vremena.

Delegacija Opštine Herceg Novi posjetila kruzer usidren ispred Luke Zelenika

U prijateljskoj atmosferi se razgovaralo i o načinima realizacije ideje da Luka Zelena od sledeće godine, ili najkasnije 2020., bude na mapi luka za kruzere. Lewes je inače i prvi kapetan ove kompanije koji je 2008. godine uplovio u Luku Kotor, a danas je prvi kapetan kruzera koji je i zvanično došao u Herceg Novi. Njegovi lični napori u velikom su dijelu doprinijeli da se Luka Zelenika pojavi kao alternativna luka za kruzere u Boki kotorskoj, a u saradnji sa kompanijom Boka Adriatic i Turističkom organizacijom Herceg Novi.

Lewes je istakao da je kompanija “Princess Cruises” itekako zainteresovana za ovaj model saradnje, posebno uzimajući u obzir mogućnosti turističke ponude Dubrovnik-Herceg Novi-Kotor, a jedna od ideja je i da se putnicima pruži prilika da na dan ili dva budu gosti našeg grada u nekom od hotela. Uzimajući u obzir broj turista i intenzitet saobraćaja u našem gradu tokom ljetnjih mjeseci, kruzeri koji bi u budućnosti bili usidreni ispred Luke Zelenika dolazili bi prije ili poslije špica turističke sezone.

Potpedsjednica Đurović je istakla da je danas učinjen veliki korak ka unaprijeđenju novske turističke privrede, a dodatni zamah bio bi napravljen transformacijom “Južnog gata” bivšeg Jadranskog brodogradilišta Bijela u privezište za kruzere.

Kruzing luka bi obuhvatala vanjsku stranu južnog gata, dužine 500 metara, kao i unutrašnju stranu istog, dužine 300 metara. Gaz iznosi od 13 do 37 metara, što bi omogućilo siguran vez najvećih kruzera, te bi predstavljao jedino mjesto u Crnoj Gori gdje bi se mogli sigurno vezati kruzeri poslednje generacije, dužine preko 330 metara.

Delegacija Opštine Herceg Novi posjetila kruzer usidren ispred Luke Zelenika

-Takav vez za kruzere ne bi donio samo dodatni prihod, već bi, što je mnogo važnije, doprinio sigurnosti plovidbe kroz Bokokotorski zaliv, pružio siguran vez najvećim kruzerima, ali i otvorio nova radna mjesta kako u samoj luci, tako i u pratećim djelatnostima. Na ovaj način bi Bijela jedina na crnogorskom primorju imala privezište takvog tipa i tako velikog kapaciteta, kazala je Đurović tokom obilaska.

Poređenja radi, dužina gata koji se sada koristi za prihvat kruzera u Port of Adria (bivši dio kontejnerskog terminala Luke Bar) iznosi 278 metara, dok je dužina gata u Luci Kotor 250 metara, uz gaz od svega 7.80 metara.

Podsjetićemo i da Ministarsvo saobraćaja i pomorstva ranije nije dalo saglasnost Opštini Herceg Novi za koncesiju na južni gat bivšeg Brodogradilišta u Bijeloj, uz napomenu da gradska uprava neće odustati od ove inicijative ni u budućem periodu.

Dobrodošlicu gostima poželjela je i Sekretarka za turizam, ekonomski razvoj i preuzetništvo Opštine Herceg Novi Suzana Memarović, a u delegaciji su bili i predsjednik Izvršnog odbora Turističke organizacije Herceg Novi Aleksandar Đorđević, direktor kompanije Boka Adriatic Ivo Begović i član IO TOHN i predsjednik MZ Luštica Jovan Moric.

Najčitanije