27.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Delta soj još nije registrovan u Crnoj Gori – pojačan epidemiološki nadzor u opštinama na primorju

dr-Popovic-Samardzic

Institut za javno zdravlje (IJZ) je, s obzirom da je delta soj korona virusa registrovan u 92 države širom svijeta, pojačao epidemiološki nadzor u opštinama na primorju gdje boravi veći broj turista, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Navodi se da je Imperial College of London utvrdio da se broj zaraženih u Velikoj Britaniji udvostručio za 11 dana i najveći broj novootkivenih slučajeva bio je u starosnim grupama od 5-12 god i 18 do 24 godine.

„Mi još ne bilježimo takav porast u broju novootkrivenih slučajeva kod nas, ali je realno da ga očekujemo. Samo je pitanje trenutka kada će delta soj postati dominantan soj na nivou cijelog svijeta“, poručila je načelnica u Centru za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti Milena Popović Samardžić.

Ona je otvrdila da je delta soj transmisivniji od alfa soja od 40 do 60 odsto.

„To je naravno povezano sa većim rizikom od naglog porasta broja slučajeva. Upravo iz tog razloga budno se prati broj novootkrivenih slučajeva“, kazala je ona.

Popović Samardžić je objasnila da su delta i indijski soj – isto.

„Svjetska zdravstvena organizacija je preporučila nazive za nove varijante virusa po grčkom alfabetu redosljedom kojim su sojevi otkrivani kako bi smanjila stigmatizaciju zemalja u kojima su nove varijante virusa otkrivene“, rekla je Popović Samardžić.

Iz Ministarstva zdravlja navode da se simptomi delta soja u mnogome ne razlikuju od ostalih varijanti virusa.

U Velikoj Britaniji inficirani su uglavnom prijavljivali glavobolju, bol u grlu, curenje nosa, kašalj i povišenu temperaturu. Svi koji razviju ove simptome bi trebali ostati kod kuće i prijaviti se za testiranje na SARS-CoV2.

Popović Samardžić rekla je da ohrabruje da podaci pokazuju da su osobe koje su vakcinisane sa obje doze u značajno većoj prednosti nego nevakcinisani ili djelimično vakcinisani.

„U Velikoj Britaniji od 806 osoba koje su bile zaražene delta sojem i hospitalizovane, 84 osobe su bile kompletno vakcinisane, 527 osoba je bilo nevakcinisano, dok je ostatak bio vakcinisan samo jednom dozom”, navela ja Popović Samardžić.

Prema njenim riječima, sakcine štite od teških formi bolesti i fatalnih ishoda i kod infekcija izazvanih mutiranim sojevima.

“Međutim ono što nas zabrinjava je mutacija virusa u pravcu njegove veće transmisivnosti i veće rezistencije”, upozorila je Popović Samardžić.

Ona je navela da je u studiji koju je radio Institut za javno zdravlje Engleske, koja je pored Indije jako pogođena delta sojem virusa, utvrđeno da je rizik od hospitalizacije kod osoba vakcinisanih jednom dozom vakcine 75 odsto manji u poređenju sa nevakcinisanim osoba, dok je taj rizik kod kompletno vakcinisanih 94 odsto manji.

“U zaključku Instituta stoji da je vakcinacija protiv COVID19 prevenirala 7,2 miliona novih slučajeva infekcije i između 26 i 28 hiljada smrtnih slučajeva“, navela je Popović Samardžić.

Npominjući da je samo je pitanje trenutka kada će delta soj postati dominantanna nivou cijelog svijeta, Popović Samardžić je naglasila značaj vakcinacije apelujući na građane da je ne odlažu.

„Posebno apelujem na mlade koji „upravljaju ovom panedmijom“. Njihova odluka odražava se na cjelokupno društvo, na najranjivije među nama i mi ih pozivamo na solidarnost“, zaključila Popović Samardžić.

Izvor:Mina

Najčitanije