21.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Demokrate: Otvoreno pismo predsjednici Upravnog suda – izdržite u odugovlačenju postupka

Kotor foto Z N Boka News

Član Predsjedništva Demokrata, Neven Gošović, uputio je otvoreno pismo Branki Lakočević, predsjednici Upravnog suda, povodom nepostupanja po hitnom postupku u cilju poštovanja principa zakonitosti, zaštite javnog interesa i slobode i prava građana Kotora.

Pismo prenosimo integralno:

Gospođo Lakočević, kao što Vam je poznato, u mjesecu julu  2019. godine kod Upravnog suda Crne Gore, formirani su predmeti po podnesenim tužbama radi poništenja odluka Skupštine opštine Kotor, kojima je novoformirana odbornička većina, razriješila Dragicu Perović funkcije predsjednice SO Kotor, i takođe, po drugi put, razriješila Vladimira Jokića, funkcije predsjednika opštine Kotor, i na te funkcije imenovala predstavnike DPS-a.

Našim Otvorenim pismima od 13.07.2019. godine, 07.11.2019. godine i 23.01.2020. godine, zahtijevali smo da taj Sud, u cilju poštovanja principa zakonitosti, zaštite javnog interesa i slobode i prava građana Kotora, imajući pri tom u vidu značaj predmeta spora, odluke u ovim predmetima donese u hitnom postupku i u objektivno kratkom razumnom roku.

Međutim, razlozi za hitno postupanje u navedenim predmetima od strane Upravnog suda nijesu uvaženi ni u kom vidu.

Zbog navedenog, osporene odluke Skupštine opštine Kotor: Odluka o izboru Jova Suđića za predsjednika SO Kotor od 04.07.2019. godine, Odluka o razrješenju Vladimira Jokića funkcije predsjednika opštine Kotor od 08.07.2019. godine i Odluka o izboru Željka Aprcovića za predsjednika opštine Kotor od 12.07.2019. godine, sa svim društveno negativnim posljedicama i dalje su na pravnoj snazi, čime se povređuje princip pravne sigurnosti i gubi svrha sudske zaštite.

demokrate

Gospođo Lakočević,

Vjerujemo da Vam je dobro poznato da mandat tekućem sazivu Skupštine opštine Kotor ističe u mjesecu oktobru 2020. godine, do kada treba i da se održe redovni lokalni izboru u toj opštini.

Kako razloge za hitno odlučivanje već 10 mjeseci nijeste uvažili ni u kom vidu, ostaje nam da konstatujemo postojanje Vaše očigledne namjere da odluke u gore navedenim predmetima Upravni sud ne donosi do isteka mandata tekućeg saziva Skupštine opštine Kotor.

Bio bi to Vaš ,,izuzetan doprinos“ očuvanju nezavisnosti, nepristrasnosti i efikasnosti u radu Upravnog suda, a u funkciji zaštite interesa nosilaca lokalne vlasti u opštini Kotor, preuzete na nezakoniti način, političkom korupcijom, suprotno izbornoj volji građana Kotora.

Na taj način ostala bi na snazi i ,,unikatna“ odluka Skupštine opštine Kotor kojom je Vladimir Jokić razriješen dužnosti predsjednika opštine Kotor, a da Predlog za njegovo razrješenje od strane odbornika, kao ovlašćenih predlagača, nije ni postojao. Ali je zato, uz saziv sjednice Skupštine odbornicima dostavljen predlog Opštinskog odbora DPS-a za razrješenje Vladimira Jokića, koji je novoformirana odbornička većina u SO Kotor i usvojila.

Takva skandalozna odluka javno je podržana od strane Vlade Crne Gore, kao i od Glavnog odbora DPS-a, što je kod tog ,,nezavisnog“ Suda, još uvijek čini nedostupnom pravdi.

Zato, gospođo Lakočević, izdržite u odugovlačenju postupka u navedenim predmetima, jer izbori u opštini Kotor ubrzo slijede, a tada donesene odluke tog Suda, ma kako glasile, neće ni imati svrhu sudske zaštite.

Ali, takvo postupanje, gospođo Lakočević, ne bi smjela biti misija sudstva ni u “djelimično slobodnoj“ Crnoj Gori, jer to nije put ka pravdi, i zaštiti prava građana na suđenje u razumnom roku pred nezavisnim i nepristrasnim sudom” – navodi se u otvorenom pismu.

Najčitanije