14.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Demonstranti u Rusiji menjaju taktiku podrške Navaljnom

Rusija podrška Navaljnom – foto EPA

Demonstranti u Rusiji su nakon masovnih privođenja promenili taktiku na novom protestu zbog hapšenja opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

Oni su 14. februara koristili svjetlo mobilnih telefona, baterijskih lampi i sveća kako bi iskazali podršku uhapšenom kritičaru Kremlja.

Navaljnijev tim pozvao je ljude širom Rusije da u 20 sati (po lokalnom vremenu) upale baterijske lampe na 15 minuta i da iz svojih domova ili dvorišta usmere svetlost ka nebu.

Iz Navaljnijevog tima je saopšteno da građani mogu da izraze solidarnost i ređajući sveće u oblik srca.

Akcija na Dan zaljubljenih pod motom “Ljubav je jača od straha” je odgovor na “neviđeni talas nasilja i represije” snaga bezbednosti na prethodnim protestima, saopštili su organizatori.

Miran protest osmišljen je kako bi policiji otežao akciju, ali Kremlj je reagovao već na najavu događaja.

Ruski federalni regulator za medije je 12. februara naredio svim medijima da izbrišu sve izveštaje o planiranom protestu.

Aleksej Navaljni uhapšen je po dolasku u Moskvu 17. januara, nakon što je nekoliko meseci proveo u Nemačkoj oporavljajući se od trovanja za koje Zapad veruje da je naredio Kremlj.

On je 2. februara osuđen na dve godine i osam meseci zatvora zbog kršenja uslovne kazne.

Desetine hiljada Rusa izašlo je poslednjih nedelja na ulice protestujući protiv Putinove dvadesetogodišnje vladavine i zahtevajući puštanje Navaljnija, što je izazvalo žestoko policijsko nasilje nad demonstrantima.

Zapadni lideri osudili su policijsko nasilje i zatražili da Navaljni bude odmah oslobođen.

Rusija je osudila međunarodnu podršku Navaljnom, optužujući Evropu i Sjedinjene Države za mešanje u njene unutrašnje poslove.

Moskva je 5. februara protjerala nemačke, poljske i švedske diplomate, a o tome nije obavestila visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žosepa Borelja(Josep Borrell), koji je tog dana bio u poseti Moskvi.

Nemačka, Švedska i Poljska najavile su 8. februara da će kao odgovor na mere Rusije proterati ruske diplomate.

Očekuje se da će se Borelj 22. februara sastati sa ministrima spoljnih poslova EU kako bi razgovarali o novim sankcijama protiv Moskve koje bi zahtevale podršku svih 27 članica.

Najčitanije