19 C
Kotor

Slušaj online radio

Deponije u zaleđu Risna će biti snirane, u planu je i postavljanje video nadzora

U zaleđu Risna ima oko 15-ak deponija smeća na kojima nesavjesni građani odlažu razni otpad, o čemu je pisao naš portal.

Kako je kazao načelnik Komunalne policije Zoran Vučinović, ove deponije su rezultat nesavjesnog postupanja ljudi koji su stanovnici Risna.

“U pitanju su preduzetnici, autoprevoznici, pa čak i neki privrednici koji obavljaju djelatnosti koje nisu vezane samo za građevinski otpad. Oni su dali sebi za pravo da na pomenutoj teritoriji deponuju otpad kao i materijal koji predstavlja zapaljivi dio otpada i na taj način su ugrozili okolinu. Time što su nasuli prostor ovim otpadom, stvorili su mogućnost da se taj komunalni otpad u nekom trenutku i zapali, a znamo da požari mogu ostaviti nesagledive posljedice po prirodu ali i po bezbjednost svih nas” – kaže Vučinović za Radio Kotor.

U okviru aktivnosti koje realizuju po pitanju lociranja i rješavanja problema divljih deponija, predstavnici Komunalne policije su teren obišli zajedno sa Komunalnom inspekcijom, Direkcijom za uređenje i izgradnju i Komunalnim preduzećem.

“Registrovali smo i obilježili deponije, a sada smo preduzeli aktivnosti u smislu registracije počinioca prekršaja. Neke koji su evidentirani kao osobe koje su počinile prekršaje iz domena narušavanja komunalnog reda i zakona o otpadu čak smo dovodili na lice mjesta i tražili da deponije koje su formirali – sami saniraju. Narednih dana ćemo, zajedno sa kompletnim operativama Komunalnog preduzeća i Direkcije i još nekoliko zainteresovanih privatnika pristupiti prvo čišćenju , a zatim sanaciji deponija na ovom području tako što će prostor biti nasut zemljanom i pješčanom šljakom, a velike deponije će potom biti ograđene” – kaže Vučinović.

On navodi da je u ovom dijelu opštine u planu postavljanje video nadzora. “ Svrha je očuvanje komunalnog reda i zaštita prostora. Taj video nadzor koji će biti postavljen u skladu sa zakonskim odrednicama, zaštitiće ovo područje od pokušaja formiranja deponija i nelegalnih aktivnosti” – zaključio je Vučinović.

Podsjetio je i da su nalog za rješavanje problematike divljih deponija dobili od strane Ministarstva ekologije, prostoronog planiranja i urbanizma kao i od strane predsjednika i rukovodstva Opštine Kotor.

Najčitanije