16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Deseci hiljada protestvovali u Pragu protiv češke vlade, Evropske unije i NATO-a

Oko 70.000 ljudi protestvovaloo je u subotu u Pragu protiv češke vlade, Evropske unije i NATO saveza, tražeći od vladajuće koalicije da obuzda rast cijena energenata.

Organizatori protestaa, koji pripadaju krajnje desnim i rubnim političkim strankama poput Komunističke partije, rekli su da bi Češka trebala ostati vojno neutralna i osigurati izravne ugovore s opskrbljivačima plinom, uključujući Rusiju.

Policija procjenjuje da se do poslijepodneva na protestu okupilo otprilike 70.000 ljudi.

– Cilj našeg prosvjeda je zahtijevati promjenu, uglavnom što se tiče problema cijena energenata, osobito struje i plina, koje će ove jeseni uništiti naše gospodarstvo, rekao je Jiri Havel, jedan od suorganizatora prosvjeda, za portal iDNES.cz.

Protest na Vjenceslavovom trgu u središtu grada održan je dan nakon što je vlada preživjela glasanje o povjerenju nakon optužbi oporbe za nedjelovanje protiv inflacije i rasta cijena energenata.

Glasanje je pokazalo kako europska energetska kriza povećava političku nestabilnost dok rastuće cijene energenata potiču inflaciju, koja se već nalazi na razinama neviđenim u protekla tri desetljeća.

Premijer Petr Fiala, koji predvodi koaliciju desnog centra sačinjenu od pet stranaka, za češku je novinsku agenciju ČTK u subotu rekao da prosvjednici ne vode računa o interesima zemlje.

“Na prosvjed na Vjenceslavovom trgu pozvale su proruske skupine, bliske ekstremnim pozicijama i koje su protiv interesa Češke Republike”, rekao je Fiala.

Izvor:Hina

Najčitanije