23.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Deseci ubijeni u noćnim napadima dok Hamas razmatra prijedlog o primirju u Gazi

Gaza
Foto: Amir Cohen / Reuters

Ministarstvo zdravstva Gaze saopštilo je rano u nedjelju da su najmanje 92 osobe ubijene tijekom noći, uključujući i u izraelskom bombardiranju dječjeg vrtića u Rafahu u kojem su se raseljene osobe nalazile.

Zabrinutost zbog mogućeg izraelskog kopnenog upada u grad na južnoj granici porasla je posljednjih dana zbog stotina tisuća raseljenih iz drugih dijelova Pojasa Gaze koji traže utočište od borbi u improviziranim skloništima i kampovima.

Mnogi su stigli iz još teže pogođenih područja nakon što im je rečeno da je grad sigurna zona, ali napadi su se i tu nastavili.

– Djeca su tek zaspala i odjednom je počelo bombardiranje. Spavaća soba se urušila na moju djecu. Bog je uzeo jedno od moje djece, a troje je izbjeglo smrt, rekao je Ahmad Bassam al-Jamal za AFP, a glas mu se slamao.

– Moje dijete je sada mučenik na nebu.

U gradu u kojemu je živjelo 200.000 ljudi sada je više od polovice stanovništva Gaze, rekli su Ujedinjeni narodi.

Predstavnik UN-ove humanitarne agencije OCHA nazvao je Rafah “ekspres loncem očaja”, izrazivši zabrinutost za ono što bi se moglo dogoditi sljedeće.

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant upozorio je u četvrtak da će vojska, koja je započela kopnenu invaziju na sjeveru teritorija i postupno napredovala prema jugu, “također doći do Rafaha”.

Civili koji su pobjegli u taj grad potisnuti su uz granicu s Egiptom, pokušavajući izbjeći područja izložena bombardiranju i borbama u obližnjem Khan Yunisu.

– Iscrpljeni smo, rekao je izbjeglica iz Gaze Mahmud Abu al-Shaar, pozivajući na “prekid vatre kako bismo se mogli vratiti svojim domovima”.

Međunarodni posrednici vrše pritisak kako bi osigurali prihvaćanje predloženog sporazuma o primirju. Ali visoki dužnosnik Hamasa u Libanonu Osama Hamdan rekao je u subotu da predloženom tekstu nedostaju neki detalji.

Hamasu treba više vremena da “objavi svoje stajalište”, rekao je Hamdan, “na temelju… naše želje da što je prije moguće okončamo agresiju koju trpi naš narod”.

Blinken ide na Bliski istok pogurati prijedlg za primirje

Američki državni tajnik Antony Blinken u nedjelju odlazi u peti posjet Bliskom istoku kako bi pogurao prijedlog za primirje, priopćio je State Department, a francuski ministar vanjskih poslova Stephane Sejourne također dolazi u regiju

Hamasov izvor rekao je da prijedlog uključuje početnu stanku od šest tjedana kako bi se povećala isporuka pomoći u Gazu i razmijenili neki izraelski taoci za palestinske zatvorenike.

Čelnik Hamasa sa sjedištem u Kataru Ismail Hanija rekao je da svaki prekid vatre mora dovesti do “potpunog povlačenja” izraelskih snaga iz Gaze.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije