20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara So
Knjižara So

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News nepunih 10 godina uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, doosimo preporuke za knjige iz žanrova putopisne, potom popularne književnosti, geopolitike, nauke, likovne umjetnosti i knjiga za djecu.

Afrika je djelo izuzetne slikarsko-poetske umjetničke vrijednosti, nastalo tokom putovanja  Rastka Petrovića u Afriku, a koje sintetizuje različite aspekte stvaralaštva autora. Ovaj jedinstveni putopis pored originalnog teksta iz 1930. godine, nudi tumačenje istorijskog okvira, književnog i likovnog stvaralaštva Petrovića. Knjiga koju otvarate pokušava da sačuva viziju autora i čitaocu prenese umjetnički doživljaj Afrike u svojoj ljepoti, snazi i istraživačko-avanturističkoj originalnosti jednog od naših najznačajnijih avangardnih stvaralaca. Izdavač je Lom.

Jovanka Orleanka Ketrin Čen je roman koji sveobuhvatno pripovjeda o životu Jovanke Orleanke, od djetinjstva ispunjenog radošću i nasiljem do njenog strelovitog uspona do slave vodeći bitku na dva fronta: na bojnom polju predvodeći francusku vojsku i na dvoru hvatajući se ukoštac sa izdajničkom politikom kraljeve svite. Jovanka izaziva gnijev i sumnju sa svih strana i postaje ranjiva zaslijepljena slavom i sopstvenom ambicijom, a njena legenda i mit, poput njenog imena, ulaze u vječnost. Izdavač je Laguna.

Venecijanske device roman je Đine Bonaguro koja nas vodi u 1509. godinu. U Veneciji je na pomolu rat, a učestale pobune stalna su prijetnja za republiku. Usred ovih previranja plemkinja Justina Soranco, djevica od šesnaest godina, nada se da će se udati za svog voljenog Luku Čikonija. Međutim, nade joj se rasplinu kada njen otac odluči da svoju mlađu ćerku Rozu uda za bogatog mladića, a Justinu pošalje u manastir kako nalaže tradicija. Po dolasku u manastir Justina vrlo brzo spoznaje da tu i nije baš sve podređeno pobožnm životu. Rješena da zaštiti sebe za pomoć će se obratiti upravo Luki. Izdavač je Laguna.

U svojoj novoj knjizi Kad mrtve duše marširaju Emir Kusturica piše o mangupima iz Davosa, opasnostima četvrte industrijske revolucije po Srbiju, ratu u Ukrajini, transhumanizmu neprestano se pitajući ko to slobodnom i uspravnom čovjeku radi o glavi i kako pohlepa svjetskih moćnika ruši sve pred sobom dok ne sretne dostojnog protivnika. U svijetu koji kreiraju nekoliko kraljevskih porodica, te Rotšildi, Rokfeleri, i šačica novobogataša dirigentsku palicu drži Klaus Švab sa svojom ekipom iz Davosa. Ali, gotovo proročki, Kusturica podvlači: „Mrak je najgušći pred svitanje“. Izdavač je Catena Mundi.

Ruđer Bošković –  oči ka zvijezdama knjiga je Vojislava Gledića. Ruđer Bošković jedan je od najuniverzalnijih stvaralaca 18. vijeka. Bio je veliki filozof, prije svega svijeta prirode, koji je izgradio originalnu teoriju o strukturi materijalne stvarnosti. U vrijeme kada su egzaktne prirodne nauke počele da izgrađuju novu modernu sliku svijeta, Bošković je tom projetku dao veliki doprinost. Izdavači su Štampar Makarije i Obodsko slovo.

Kapitalna po značaju i obimu, Jansenova istorija umetnosti knjiga je koja je još od prvog objavljivanja 1962. godine upoznavala mnoge naraštaje studenata sa širokim svijetom zapadne umjetnosti i nahnjivala milione poklonika iste. Ovo inovativno izdanje zadržalo je Jansonov poseban narativni stil, izrazit stručan autoritet i nenadmašam umjetnički program, ali su dodate nove teme i umjetnička djela koja su danas ključna za proučavanje umjetnosti. Zahvaljujući Jansonovoj inteligenciji i neuporedivom kvalitetu ilustracija ova maestralno, uravnoteženo i duhovito ispričana priča o istoriji umjetnosti proširuje našu sposobnost razumijevanja i ocjenjivanja umjetničkih djela. Izdavač je Laguna.

Treasure Island knjiga je za mlađe čitaoce iz popularne edicije Read in English, nastala prema čuvenoj priči Roberta Luisa Stivensona. Tekst su adaptirali i preuredili nastavnici u želji da se čitanje najvećih svjetskih klasika učini lakšim. Sjajne ilustracije omogućavaju momentalno razumijevanje a u knjizi se nalazi i englesko-srpski rječnik koji olakšava čitanje i pamćenje osnovnih riječi. Mlađi čitaoci će se sa zadovoljstvom ukrcati na brod Hispanjola zajedno sa Džimom Hokinsom i krenuti u potragu  za blagom. Izdavač je Laguna.

*Na kraju podsjećamo da se na fejsbuk stranici Knjižare So mogu pročitati sve izdavačke informacije i freške knjižarske novitade.

Najčitanije