30 C
Kotor

Slušaj online radio

Deseci uhapšeni ovog vikenda tokom protesta u američkim kampusima

Prosvjedi na sveučilištima
Foto: Mike Segar / Reuters

Policija je u subotu uhapsila najmanje 25 propalestinskih prosvjednika i raščistila kamp na Sveučilištu u Virginiji, navodi se u saopštenju sveučilišta, dok su se američki kampusi pripremali za nove nemire tokom proslave diplome.

Napetosti su se rasplamsale u kampusu UVA-e u Charlottesvilleu, gdje su protesti uglavnom bili mirni do subote ujutro, kada su policajci u opremi za razbijanje nereda viđeni na videosnimci kako se kreću kampom na travnjaku kampusa, stavljajući neke prosvjednike na lisice s vezicama i koristeći ono što se činilo biti hemijski sprej.

Sveučilište Virginije je u priopćenju za javnost objavilo da su prosvjednici prekršili nekoliko sveučilišnih pravila, uključujući postavljanje šatora u petak navečer i korištenje pojačanog zvuka.

Jim Ryan, predsjednik UVA-e, napisao je u poruci da su dužnosnici saznali da su se “pojedinci nepovezani sa sveučilištem” koji su izrazili “neke sigurnosne probleme” pridružili prosvjednicima u kampusu.

Nije odmah jasno koliko je među uhapšenima bilo studenata UVA.

Grupa pod nazivom UVA logor za Gazu koja je ranije ove sedmce rekla da je postavila kamp osudila je u objavi na Instagramu odluku sveučilišta da pozove policiju.

Deseci ljudi uhićeni su zbog kriminalnog upada ispred Umjetničkog instituta u Chicagu tijekom prosvjeda u subotu nakon što je institut pozvao policiju da ukloni prosvjednike za koje je rekla da su nezakonito zauzeli njegovu imovinu, saopštila je čikaška policijska uprava na X.

Drugdje, sukobi nisu eskalirali u uhićenja. U Ann Arboru, propalestinski prosvjednici nakratko su prekinuli ceremoniju početka na Sveučilištu u Michiganu.

Videozapisi podijeljeni na društvenim mrežama prikazuju desetke studenata koji nose tradicionalna pokrivala za glavu i maturalne kape i mašu palestinskim zastavama dok hodaju središnjim prolazom stadiona Michigan uz ovacije i zviždanje tisuće tisuća ljudi.

Ceremonija se nastavila i policija kampusa ispratila je prosvjednike prema stražnjem dijelu stadiona, ali nitko nije uhićen, prema Colleen Mastony, glasnogovornici sveučilišta.

Suprotstavljena stajališta o izraelskom ratu u Gazi izbila su, ponekad nasilno, diljem američkih kampusa tokom posljednjih nekoliko tjedana.

Mnoge škole, uključujući Sveučilište Columbia u New Yorku, pozvale su policiju da uguši proteste.

Policija je dosad uhapsila više od 2000 prosvjednika na fakultetima diljem zemlje.

Sveučilište u Michiganu jedno je od mnogih sveučilišta koja su promijenila svoje sigurnosne protokole za ceremonije dodjele diploma.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije