16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Dio bogate pomorske istorije Boke izmješten izvan zidova Muzeja – oslikan pothodnik u Dobroti

Dobrota – Pothodnik foto pomorski muzej

Završeni su radovi na oslikavanju pothodnika u Dobroti, koji su realizovani u organizaciji Pomorskog muzeja Crne Gore. Realizacijom ovog projekta željelo se dio bogate pomorske istorije Boke izmjestiti izvan zidova Muzeja i približiti je sugrađanima i turistima.

Pothodnik u Dobroti, kao urbani segment naselja Plagenti, dugo godina nije bio adekvatno iskorišten i u relativno lošem stanju. Ovim projektom Dobrota i naselje Plagenti su dobili prvu tematsku galeriju na javnoj površini.

Dobrota – Pothodnik foto pomorski muzej

Zidovi pothodnika oslikani jedrenjacima i priče koje nam oni pripovijedaju dominantno su vezani za pomorsku prošlost Dobrote, te Prčanja i Risna od kraja 18. vijeka do početka 20. vijeka.

Projekat je finansijski podržan od strane Opštine Kotor, tj. Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti a u sklopu Programa kulturnih manifestacija za 2021. godinu. Pripremni radovi u pothodniku su odrađeni od strane Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora.

Dobrota – Pothodnik foto pomorski muzej

Realizatorke ovog zahtjevnog poduhvata su akademska slikarka Ivana Lazarević i akademska vajarka Ana Zarubica, a koordinator projekta u ime Pomorskog muzeja je kustos Pomorsko-tehničke zbirke Ilija Mlinarević.

Najčitanije