20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Direktor TO Kotor: Turistička sezona za sada zadovoljava naša očekivanja i projekcije

Kotor 2021. – foto Boka News

Prema poslednjim podacima u Kotoru je zabilježeno preko 5.840 prijavljenih gostiju što je skoro 95% u odnosu na 2019. kada su na isti dan boravila 6.244 prijavljena gosta, dok brojke za 2020. kažu da ih je bilo manje od 500.

Direktor TO Kotor, Jovan Ristić, kaže da je u predszoni postavljena ljestvica po kojoj treba doseći bar 60 posto 2019. godine u čemu za sada uspjevaju.

„Prije početka turističke sezone ljestvicu posjećenosti smo u tom trenutku postavili veoma visoko, pretpostavili smo da bi posjeta turista mogla biti nekih 60% u odnosu na 2019. Sada vidimo da to nije nedostižno, već da je to moguće ostvariti da kao što imamo sad ovaj centralni dio veoma dobar da i postsezona može biti isto tako na nekom visokom nivou tako da bi mogli na kraju godine da se nadamo toj postavljenoj ljestvici možda čak i više“ – kazao nam je Ristić.

Direktor TO Kotor J. Ristić – foto Boka News

Što se tiče trenutnih gostiju koji borave i posjećuju Kotor su pretežno iz zemalja regiona.

„Tradicionalno većina naših gostiju je iz regiona. Od inostarnih gostiju prednjače gosti iz Ukrajine, Kazahstana… Iako se očekivalo dosta gostiju iz Rusije i Bjelorusije zbog trenutne situacije to nije moguće ali nadamo da će i oni obnoviti dolaske“  kaže Ristić i napominje kako nedostaju gosti sa tradiconalnih tržišta zemalja Zapadne Evrope koja su do sada uglavnom dolazili kao izletnici ili gosti sa kruzera.

Najava za uplovljavanje kruzera bilo je još početkom ljeta ali se još uvije nisu realizovali zbog sitaucije u kruzing industriji ali i činjenici da Crna Gora bila na crvenoj listi zemljama Evropske Unije.

Kotor 2021. – foto Boka News

„Smanjeni su kapaciteti putnika koje kruzeri mogu da prime i padnemija je uticala na paltežnu moć. Manje je ljudi i upita imaju za putovanja a kao treće imali smo i taj problem da smo bili na crvenoj listi, što znači da ako bi kruzer uplovio u Crnu Goru po izlasku, ako bi se vratio u Evropsku Uniju morao bi u karantin. Mi smo u poslednjih desetak dana uklonili i taj problem vezan za crvenu listu i sada ostaje taj problem njihove rentabilnosti ali očekujemo da ćemo tokom ovog mjeseca imati neka uplovljanvanja i u avgustu, septembru i oktobru s obzirom da  kruzing sezona malo duže traje“ – ističe Ristić.

S obzirom da je godina za na nama bila slabija interesovalo nas je da li su cijene smiještaja i usluga ove godine korigovane.

„Došlo je do neki korekcija cijena na dolje ali to nije nešto presudno kada se dolazi u grad poput Kotora koji privlači određenu kategoriju turista koji žele i vole da borave u sredinama gdje mogu da vide kulturno istorijske spomenike da učestvuju i gledaju specifičan i malo drugačiji kulturno umjetnički program. Dakle nije u Kotoru presudan faktor sama cijena boravka niti usluga međutim došlo je do određenih korekcija pogotovo kod hotela što nam se u ovim statističkim obradama pokazuje kao vjerovatno jedan od razloga da su hoteli bolje popunjeni u odnosu na 2018. i 2019.“ – kazao nam je Jovan Ristić, direktor TO Kotor.

/Milica Cvijović/

Najčitanije