23.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Đirom p(o) Mulu završena manifestacija Dani Mula

Dani Mula

Izletom po Mulu u nedjelju je završena trodnevna manifestacija ”Dani Mula” u organizaciji Mjesne zajednice Muo, a pod pokroviteljstvom Opštine Kotor.

Tom prilikom su gosti manifestacije, istaknuti regionalni i domaći kulturni djelatnici, kao i svi zainteresovani imali priliku da se upoznaju sa bogatom kulturnom baštinom ovog malog bokeljskog ribarskog mjesta i da potvrde ono što su naučni skupovi koji su bili upriličeni tokom manifestacije i pokazali, a to je da se radi o izuzetno značajnom i jedinstvenom duhovnom, sakralnom, istorijskom, kulturnom i umjetničkom nasljeđu.

Program manifestacije je bio koncipiran na način da se u fokus stručne i šire javnosti stavi Muo, mjesto koje je zaisgurno zapostavljeno na kulturnoj mapi Boke kotorske u odnosu na druga mjesta. Takođe, programom se i obilježilo 120 godina od rođenja i 40 godina od smrti istaknutog jugoslovenskog crtača stripa, slikara i ilustratora Andrije Maurovića rođenog na Mulu.

Prvi dan manifestacije protekao je u znaku Andrije Maurovića, pa je tom prilikom održan načni skup na kom su vrsni poznavaoci njegovog života i stvaralaštva iz Slovenije, Holandije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore govorili o ovom istaknutom jugoslovenskom umjetniku koji se proslavio crtanjem stripova. Potom, otvorena je i izložba ”Maurović se vraća doma!” autora Stanke Janković Pivljanin i Veljka Krulčića, a predstavljena je i knjiga ”Maurović: od Mula do Mula” autora Veljka Krulčića. Zainteresovani su imali priliku da pogledaju i dva filma i to: “Andrija Maurović: mag stripa” produkcije RTCG–CEKUM iz 2017. godine, po scenariju Bogića Rakočevića i Derviša Selhanovića i u režiji Saše Terzića, kao i film “Zvonimir Šepat o Andriji Mauroviću”, Frana Šepata i Ivana Kovača čije je ovo bilo prvo javno prikazivanje.

Dani Mula

Drugog dana, na programu pod nazivom “Muo: (ne)zaboravljena kulturna baština Boke kotroske” bio je naučni skup na kom su ugledni arheolozi, istoričari, istoričari umjetnosti, konzervatori, pravnici, muzikolozi, filolozi, arhivisti, bibliotekari i kulturolozi govoriti o značaju Mula koji je često skrajnut na kulturnoj mapi Boke kotorske. Upriličen je i koncert: „Sitno cmilje pokraj mora raste“ – oživljeni notni zapisi Ludvika Kube s Mula iz 1907. godine, a učestvovali su  „Đude“ – KUD „Mijat Mašković“ iz Kolašina, FA „Nikola Đurković“ iz Kotora i tivatska klapa „Belezza“.

Podsjećamo, izložba ”Maurović se vraća doma!” u Staklenoj galeriji Kulturnog centra ”Nikola Đurković” Kotor biće otvorena do 7. maja.

Organizatori se zahvaljuju Opštini Kotor, kao i prijateljima manifestacije: Turističkoj organizaciji Kotor, RTCG, Taraca resto bar-u, JU ŠOSMO “Vida Matjan”, Štampariji Golbi Print iz Podgorice i Društvu za kulturni razvoj BAUO, na saradnji i podršci.

Najčitanije