17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Dječiji žiri Kotorskog festivala pozorišta za djecu – bruse pozorišnu kritiku od malena

Dječiji žiri

Dječiji žiri Kotorskog festivala pozorišta za djecu radi „punom parom“


Po dobroj staroj navici, stečenoj svih ovih tri decenije Festivala, članovi i članice Dječjeg žirija, odabrani u okviru kotorskih osnovnih škola prema svojim afinitetima za kulturu i pozorište, imaju privilegiju da gledaju sve predstave Kotorskog festivala pozorišta za djecu, kojih ima ukupno 15. Od toga su u konkurenciji za nagrade njih 11, o kojima članovi Dječijeg žirija, nakon večernjih izvođenja, ujutru zajednički raspravljaju, iznose svoja mišljenja, stavove, ocjene, emocije… Sreli smo iuz na „zbornom mjestu“ na pjaceti ispred Kotorskog zatvora, gdje se okupljaju pred početak okruglog stola.

Ono čemu će ovi mladi poznavaoci pozorišta dati prednost, kažu, jeste cjelokupni utisak koji predstava ostavlja na njih, ali će obratiti pažnju i na posebne umjetničke segmente.

-Scenografija, režija, muzika, koreografija, to je bitno, a mi gledamo i kakva je mimika, scenski pokret, tu je i kostimografija, koja mora da ima veze sa temom. S tim u vezi, razmatraćemo na koji su način obradili i prikazali određenu temu, u kojoj mjeri su uspjeli da dočaraju to što su željeli i na koji smo način mi kao gledaoci shvatili predstavu, koliko nas je dotakla emotivno, kaže grupa članica žirija za Boka news.

Prve večeri Festivala gledali su predstave „Snježna kraljica“ Malog pozorišta “Duško Radović” i „Mogućnost zabavljanja kod ptica“ BITEF teatra, oba iz Beograda.

-Svi smo zaključili da je predstava „Mogućnost zabavljanja kod ptica“ za uzrast 12+ , za stariju djecu i  nekako je teško dokučiti pouku, samim tim što se komad, kroz život ptica, bavi velikim promjenama u svijetu. Mi smo to razumjeli, ali mlađa djeca to ne bi mogla. Predstava je veoma misaona, daje ljudima prostora da je sami shvate  i dožive na koji način to žele, da svako ima neku svoju percepciju.

Tatjana, Zoja i Ksenija – Dječiji žiri

Lijepa je bila i predstava „Snježna kraljica“, muzika nije bila baš po našem ukusu, ali su glumci bili divni. Sat vremena je kratko za tako opširnu bajku, a oni su to sjajno izveli, malo su preokrenuli radnju  u stavili je u naše doba, prokomentarisale su u ime Dječijeg žirija Tatjana Lučić, Ksenija Kovačević i Zoja Vasiljević.

 Igrane predstave, one dramske i na otvorenoj pozornici su njihovi favoriti, jer više vole živu glumačku igru od lutkarske.

-Dosta zavisi i od teme, kad su u pitanju komadi za mlađe, ljepše je kad su na otvorenom, ali je ipak važna i atmosfera- kad se sva svjetla ugase, kakav je osjećaj. Sinoć je rasvjeta za predstavu „Mogućnost zabavljanja kod ptica“ u zatvorenom prostoru, u sali Kulturnog centra bila perfektna, ocjenjuju mlade „pozorišne kritičarke“.

 Dopada im se tema predstave „Mulan“u izvedbi Pozorišta za decu i mlade Kragujevac, i ostalih koje će biti na programu do 12. juna, a sve su, kažu, uglavnom za uzrast mlađi od 12 godina.

Za bebe uzrasta od tri do18 mjeseci danas je u dva termina u Kulturnom centru ”Nikola Đurković” izvedena interaktivna predstava „Polja nježnosti“, autorski projekat Dalije Aćin Thelander, u kojoj istovremeno u gledalištu može biti najviše 10 beba (i 10 roditelja).

Na Ljetnjoj pozornici večeras u 21. 30 h biće izvedena predstava Agi i Ema (uzrast 7+) Gradskog pozorišta Bečej iz Srbije, o neobičnom dječaku i njegovoj imaginarnoj prijateljici.

/Tekst i foto: M.D.Popović/

Najčitanije