16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Hiljade na prosvjedima u Tel Avivu, žestoki sukobi s policijom

Ilustracija, prosvjedi u Izraelu
Foto: ILIA YEFIMOVICH / DPA/PIXSELL

Burna noć u Izraelu. Hiljade ljudi prosvjedovale su u Tel Avivu. Bilo je žestokih sukoba s policijom. Javnost je bijesna jer je načelnik policije podnio ostavku i priznao da ga je vlada tražila korištenje veće sile na prosvjedima protiv premijera Netanjahua.

Ovako je sinoć izgledala glavna prometnica u Tel Avivu. Zapaljena vatra, vodeni topovi, policajci na konjima, a u jednom trenutku jedan je vozač automobilom prošao kroz skupinu prosvjednika. Ozlijedio je jednu osobu i ubrzo ga je privela policija.

Prosvjedi protiv vlade izraelskog premijera Benjamina Netanyahua traju već mjesecima. Kritičarima je sporna najavljena reforma pravosuđa jer smatraju da premijer želi smanjiti ovlasti Vrhovnog suda i narušiti neovisnost ostalih sudova.

Ali ovakve izljeve bijesa prosvjednika potaknula je ostavka načelnika policije u Tel Avivu. Rekao je da su ga članovi vlade pokušali pritisnuti kako bi njegova policija počela koristiti više sile u suzbijanju prosvjeda.

Prosvjednici iskazali podršku bivšem načelniku

– Ovdje sam svaki tjedan, ali sada je posebna večer jer je ministar zadužen za nacionalnu sigurnost otpustio načelnika policije u Tel Avivu jer se nije htio pobrinuti da nakon svakog prosvjeda bolnica bude puna ozlijeđenih prosvjednika i zato je dobio otkaz telefonski. Nećemo dopustiti da to prođe i zato smo se brzo okupili, rekao je Tsahi Bierk, stanovnik Tel Aviva.

– Ovdje sam zato što sam Izraelac kojem je stalo do demokracije. Ako je vlada odlučila dati otkaz načelniku policije u Tel Avivu samo zato što on smatra da je prosvjed zakonit, onda je to korak dalje prema pretvaranju Izraela u nedemokratsku državu. Zato sam ovdje i ostavio sam sve što sam morao raditi, dodao je Alon Sternberg, jedan od prosvjednika.

Načelnik Ami Eshed često je bio u sukobu s ministrom za nacionalnu sigurnost, Benom Gvirom koji je otvoreno tražio stroži pristup prema prosvjednicima

Izvor:HRT

Najčitanije