12 C
Kotor

Slušaj online radio

Do kraja godine idejno rješenje i glavni projekat za drugu dionicu auto-puta

autoput Princeza Ksenija, rampa

Do kraja godine očekuje se da bude završeno idejno rješenje i glavni projekat za drugu dionicu auto-puta od Mateševa do Andrijevice, saopštio je predsjednik Odbora direktora Monteputa, Dušan Golović.

Prema podacima Monteputa, prvom dionicom auto-puta do 5. marta prošlo je 1,45 miliona vozila i ostvaren je prihod od 5,85 miliona EUR.

Prema ranijim procjenama, gradnja druge dionice auto-puta od Mateševa do Andrijevice, u dužini od 23,5 kilometara, trebalo je da počne naredne godine, prenosi portal RTCG.

“Čeka se i idejno rješenje zaobilaznice oko Podgorice i nadam se da će do kraja godine biti završeno svo projektovanje što se te dionice tiče, i idejno rješenje i glavni projekat”, kazao je Golović u emisiji Link Radija Crne Gore.

Cijena druge dionice, kako je kazao, biće poznata nakon završetka glavnog projekta.

“Priča se o cifri o 500 miliona, ali nije sigurno do završetka glavnog projekta. Ja se nadam da bi se naredne godine moglo ući u proces izbora ponuđača, a onda da se traže grantovi EU. Postoji mogućnost da dobar dio finansira Evropska banka ili neka druga kreditna institucija”, kazao je Golović.

On je naveo da je prvom dionicom autoputa Bar-Boljare Princeza Ksenija od početka naplate putarine do kraja prošle godine prošlo 1,14 miliona vozila, a po osnovu naplate putarine ostvaren je prihod od 4,64 miliona EUR.

Time je, kako je kazao, premašen plan prihoda.

“Mi smo planirali 800 hiljada vozila za taj period, međutim za nekih 240 hiljada vozila plan je premašen”, rekao je Golović.

Od 1. januara do 5. marta auto-putem je, kako je kazao, prošlo 305,7 hiljada vozila, a od naplate putarine prihodovano je 1,2 miliona EUR.

“Ovdje je takođe premašen plan. Planirali smo blagi trend povećanja u ovoj godini u odnosu na prošlu”, naveo je Golović.

U ovoj godini, kako je dodao, planirani su ukupni prihodi u iznosu od 63,7 miliona EUR.

“Međutim, veliki iznos novca koji se gleda kao prihod je od prodaje elektroenergetske infrastrukture u iznosu od 42,5 miliona EUR Crnogorskom elektroprenosnom sistemu jer je Monteput izgradio trafostanice koje napajaju auto-put i po ugovoru dužan je da ih prenese operaterima električne energije”, kazao je Golović.

Od tunela Sozina, prema riječima Golovića, u ovoj godini očekuje se prihod u iznosu od 11 miliona EUR, od auto-puta 9,4 miliona dok ostali planirani prihodi iznose oko 500 hiljada EUR.

Golović je kazao i da se ne može očekivati da auto-put bude samootplativ, bar ne u početnim godinama.

“Što se dinamike vraćanja kredita tiče, naravno da se ne može ova dionica sama isplatiti bar ne u početnim godinama. Treba biti otvoren i reći da je u pitanju složena dionica. Ne bi trebalo očekivati, nije realno da ona može bar sada sebe da otplati”, kazao je Golović uz napomenu da je Monteput zadužen za pravilno funkcionisanje i bezbjednost na auto-putu a Vlada Crne Gore vlasnik.

On je saopštio da je bezbjednost na auto-putu na visokom nivou.

“Nijesmo imali nijednu nesreću sa smrtnim posljedicama, a to govori o bezbjednosti”, kazao je Golović.

Što se paljenja automobila kojih je bilo na auto-putu u prethodnom periodu kaže da put nije razlog za to.

“Radi se o istim tipovima vozila, u pitanju su starija vozila i vjerovatno pojedinosti oko motora. Put nije razlog zašto su se nezgode dešavale”, naveo je Golović.

On je podsjetio da su radnici Službe za održavanje prisutni na auto-putu tokom 24 sata i spremni su da reaguju u svako doba i u rekordnom vremenu.

“Kompanija posjeduje deset snjegočistača i dva specijalizovana radna vozila koji pored čišćenja snijega rade i druge aktivnosti na održavanju puta. Posjedujemo frezu i dvije kombinovane radne mašine. To je sve najsavremenija oprema”, kazao je Golović.

Na pitanje da li je tokom proteklih osam mjeseci bilo zahtjevno održavanje auto-puta posebno u zimskom periodu, Golović je odgovorio da je protekla zima bila blaga i da se ne može uzeti kao primjer ali napominje da je snijeg, kada je padao, redovno čišćen i zastoja nije bilo.

Planirana je, kako je kazao, i nabavka vozila za čišćenje kanalizacionih odvoda.

Golović je rekao i da neće biti promjene cjenovne politike.

“Cjenovna politika ostaje ista. Na Sozini je cijena od početka nepromijenjena i pored rasta cijena ostalih usluga. Sozina je sebe otplatila, ali kredit još nije zatvoren. Sozina je projektovana za jednu cijev dionice auto-puta koja će ići do Bara a planirana je još jedna cijev. Sozina će postati sastavni dio auto-puta. Razumijem ljude koji žive u blizini ali nije lako promijeniti cijenu a da ne dođe do diskriminacije”, zaključio je Golović.

Izvor:MINA
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije