10 C
Kotor

Slušaj online radio

Savremena promocija nasljeđa: Stiže prvi digitalni vodič kroz budvanski Stari grad

Plakat digitanle turrističke rute

U prostorijama Moderne galerije ,,Jovo Ivanović”, Budva, u subotu 11. marta, u 16:30 sati, biće predstavljen prvi samostalni digitalni vodič kroz bogato kulturno nasljeđe Starog grada Budve. Turistički vodič pod nazivom “Digitalne kulturne rute” rezultat je istoimenog projekta koji je NVO Centar za proučavanje i zaštitu kulturnog nasljeđa Crne Gore izradio prethodnih mjeseci u saradnji sa JU Muzeji i galerije Budve i Turističkom Organizacijom Budve.

Na 28 lokacija širom Starog grada postavljeni su QR kodovi koji posjetiocima omogućavaju brz i lak pristup zanimljivom edukativnom sadržaju kreiranom na web sajtu, a koji na izvanredan način spaja savremenu turističku ponudu i valorizaciju kulturnog nasljeđa. Takođe, pored web sajta, kreiran je štampani materijal u vidu turističkih mapa koje će biti dostupne na svim turističkim info-punktovima.

Glavni cilj projekta “Digitalne kulturne rute” predstavlja doprinos savremenoj promociji kulturnog nasljeđa Opštine Budva. Pospješivanjem promocije kulturnog nasljeđa i uvrštavanjem istog u ponudu turizma, stvaramo prostor za razvoj kulturnog turizma u Crnoj Gori čime doprinosimo i socio-kulturnom razvoju.

Multidisciplinarni tim stručnjaka predstaviće sam vodič, metodologiju rada i buduće planove, ali i značaj kvalitetne i savremene prezentacije kulturnog nasljeđa Starog grada.

Prezentacija projekta u Modernoj galeriji “Jovo Ivanović” zakazana je za 16:30h, a na skupu će govoriti:

–  Dušan Medin, dipl. arheolog i master menadžer u kulturi

– Nikolina Ražnatović, predstavnica NVO Centar za proučavanje i zaštitu kulturnog nasljeđa i koordinatorka projekta ,,Digitalne kulturne rute”

– Prof. dr Mirko Kovačević, arhitekta

– Slobodan Mitrović, arhitekta

Projekat je podržan od ReLOaD2 programa, koji finansira Evropska Unija, a sprovodi UNDP u saradnji sa petnaest lokalnih samouprava, među kojima je i Opština Budva.

Najčitanije