10.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Do kraja godine tender za dodjelu koncesije za trajektnu liniju Kamenari-Lepetane

Trajekt – Pomorski saobraćaj – foto Boka News

Ministarstvo kapitalnih investicija priprema dokumentaciju za koncesioni ugovor za trajektnu liniju Kamenari-Lepetane. Time bi se uveo red u poslovanje jedine trajektne linije u zemlji, kojom od 2004. gazduje “Pomorski saobraćaj”, a koja je do sada Morskom dobru plaćala samo zakup dijela obale. Draško Lončar iz MIK-a je potvrdio za Novu M da je u toku priprema tendera i očekivanja su da će biti raspisan do kraja ove godine.

Podsjećamo i da je ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić, odgovarajući na pitanje poslanice Danijele Đurović u martu ove godine u Skupštini Crne Gore kazao da će tender za dodjelu koncesije biti završen do kraja ove godine.

Đurović je tada pitala ministra Bojanića u kakvom pravnom statusu posluje preduzeće AD Pomorski saobraćaj koje obavlja usluge javnog prevoza putnika, vozila i tereta, na osnovu kojih koncesija i ugovora za obavljanje javnog prevoza kao i koncesije ugovora za korišćenje operativne obale koja je u vlasništvu države. Ministra Bojanića je pitala takođe i da li smatra da ovo pravno lice ima monopolski položaj po pitanju obavljanja javnog prevoza na jedinoj trajektnoj liniji u Crnoj Gori, Kamenari – Lepetane.

Podsjetila da je još 2003. godine je tada državno preduzeće Pomorski saobraćaj sklopilo ugovor sa JP Morsko dobro za korišćenje obale na period od 15 godina.

-Godinu kasnije, braća Ban za koje se zna da su u kumovskim vezama sa sadašnjim predsjednikom države, a u periodu potpisivanja ugovora predsjednikom Vlade, odlukom Savjeta za privatizaciju kupuju na berzi ovo državno preduzeće koje je do tada bilo u većinskom vlasništvu Fonda PIO. Tadašnjim ugovorom Pomorskom saobraćaju je data garancija da će imati monopolski položaj osam godina. Istekao je 2011. i od tada država nije omogućila uslove da se bilo koji drugi operater po pitanju trajekta pojavi u CG. Osnovni ugovor po pitanju zakupa morskog dobra je istekao 31. 12. 2018. godine i tada je Vlada dala zeleno svijetlo JP Morskom dobru da raspiše javni poziv za prikupljanje ponuda za zakup morskog dobra u Lepetanima i Kamenarima sa obavezom izgradnje novog pristaništa u Kamenarima. Ovaj tender nije realizovan već je sedam mjeseci kasnije, takođe zaključkom Vlade, data je saglasnost na aneks osnovnog ugovora kojim se produžava pravo zakupa i ujedno i obavljanje javnog prevoza do dodjele koncesije za obavljanje javnog prevoza -rekla je tada Đurović.

Izvor:RTHN

Najčitanije