25 C
Kotor

Slušaj online radio

Dobrotska čipka na 12. Međunarodnom festivalu čipke u Pagu

Dobrotska čipka na Pagu 2023.

U Pagu je sinoć otvoren trodnevni 12. Međunarodni festival čipke na kojem učestvuje sedamdeset čipkarica iz deset zemalja, među kojima su i predstavnice Crna Gora sa Dobrotskom čipkom


I ove godine, na poziv organizatora, na festivalu se predstavila Crna Gora sa dobro poznatom Dobrotskom čipkom, koja je zaštićena kao nematerijalna kulturna baština Crne Gore.

Učesnice ovogodišnjeg 12. Međunarodnog festivala na Pagu, Mila Moškov i Zorica Hajdarević predstavile su svoje radove, koji su izazvali posebnu pažnju brojnih zvanica na otvaranju.

-Najveću pažnju privukli su eksponati sa starinskim motivima. Jako veliko interesovanje je privukla postavka naše čipke tako da smo dobili i pozive na učešće u nekoliko zemalja iz okruženja i ostvarili nove kontakte sa učesnicima festivala koji su potpomognuti državnim institucijama koje prepoznaju značaj ovog kulturnog dobra, kazala je za Boka News, Mila Moškov.

Festival čipke Pag

Pred posjetiocima su naredna tri dana iznimno bogatog programa, predavanja, radionica, koncerata, druženja, razmjene iskustava za sedamdeset čipkarica iz različitih zemalja Evrope koje su se okupile na 12. Međunarodnom festivalu.

Festival čipke Pag 2023.

Na ovogodišnjem 12. Međunarodnom festivalu učestvuje 70 čipkarica iz deset zemalja; Mađarske, Austrije, Bugarske, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Belgije, Poljske i Hrvatske čiji će se izložbeni eksponati mogu razgledati u prizemlju Kneževog dvora za vrijeme trajanja festivala

Najčitanije