12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Tehnički nemar prouzročio nesreću podmornice?

Ocean Gate Titan – foto BBC

Nakon što je u imploziji minipodmornice “Titan” u vodama sjevernog Atlantika život izgubilo pet osoba, u petak ujutro objavljene su informacije koje impliciraju mogući tehnički nemar američke kompanije OceanGate Expeditions koja je upravljala tom podmornicom.

ABC News objavio je da je bivši zaposlenik tvrtke OceanGate otpušten jer je izrazio zabrinutost vezano za kontrolu kvalitete i testiranje te potencijalne nedostatke eksperimentalne podmornice.

David Lochridge, inženjer i kapetan podmornice, tvrdio je 2018. u svojoj protutužbi protiv OceanGatea da ga je ta tvrtka otpustila jer je izrazio zabrinutost zbog dizajna i testiranja trupa.

AFP piše kako je Lochridge tvrdio da je veliki otvor na prednjem dijelu podmornice dizajniran da izdrži tlak na dubini od 1300 metara, a ne na 4000 metara, što je dubina na koju se u nedjelju uputila ta mala znanstveno-turistička podmornica s pet putnika koji su izgubili život u njezinoj katastrofalnoj imploziji.

Ekspediciju u “Titanu” organizirala je kompanija OceanGate Expeditions krenuvši na svoje treće putovanje do “Titanica”, koji je udario u santu i potonuo 1912. godine.

OceanGate Expedition nudio je posjet slavnom potonulom brodu za 250 tisuća dolara po osobi, stoji na službenim stranicama.

U podmornici su bili kapetan i četiri putnika, a američka obalna straža u četvrtak je objavila da su svi poginuli.

Poginuo je 58-godišnji britanski biznismen, avijatičar i svemirski turist Hamish Harding, pakistanski biznismen Shahzada Dawood i njegov sin Suleman, francuski oceanograf Paul-Henry Nargeolet, stručnjak za “Titanic”, te Stockton Rush, osnivač OceanGatea.

– Sada smatramo da su naš šef Stockton Rush, Shahzada Dawood i njegov sin Suleman, Hamish Harding te Paul-Henri Nargeolet nažalost mrtvi, objavio je OceanGate Expeditions nakon četiri dana goleme potrage za izgubljenim plovilom.

– Polje krhotina koje su pronašli roboti u blizini mitske olupine, na dubini od gotovo 4000 metara, svjedoči o katastrofalnoj imploziji podmornice, izjavio je kontraadmiral američke obalne straže John Mauger na konferenciji za novinare u Bostonu.

“Titan”, dug oko 6,5 metara, zaronio je u nedjelju i trebao je izroniti nakon sedam sati, no kontakt je izgubljen manje od dva sata poslije zarona. Imao je zalihu kisika za oko 96 sati.

– Ovi su ljudi bili pravi istraživači koji su dijelili duh avanture i duboku strast za istraživanjem i zaštitom oceana, priopćio je OceanGate, “ožalošćen zbog gubitka života.”

Američka obalna straža, koja je vodila međunarodni tim za potragu, objavila je u podne na Twitteru da je podvodni robot locirao “polje krhotina na području potrage u blizini ‘Titanica'”.

Timovi za potragu i pomoćno osoblje iz SAD-a, Kanade, Francuske i Britanije danima su avionima i brodovima pretraživali tisuće četvornih kilometara otvorenog mora za bilo kakvim znakom s podmornice.

Olupinu “Titanica” od njezina otkrića 1985. posjećuju znanstvenici, tragači za blagom i bogati turisti, održavajući tako mit o slavnom kruzeru.

Sudbina turističke podmornice privukla je globalnu pozornost dijelom i zbog mitova vezanih za “Titanic”. Tzv. nepotopivi britanski putnički brod cijelo stoljeće inspirirao je i publicističke i fiktivne priče, uključujući filmsku uspješnicu “Titanic” iz 1997.

Obitelji odaju počast poginulima u imploziji podmornice “Titan”

Obitelj britanskog milijardera Hamisha Hardinga, pustolova koji je poginuo u imploziji podmornice “Titan” s još četvero putnika, odala je počast svojem “posvećenom ocu”.

Hardingova obitelj u priopćenju je navela da je bio “strastveni istraživač, bez obzira na teren, koji je živio za svoju obitelj, svoj posao i za sljedeću avanturu”.

“Njegova smrt ostavila je prazninu u našim životima koja se nikada ne može popuniti”, objavila je njegova obitelj i dodala da su “ujedinjeni u tuzi s obiteljima ostalih žrtava”.

– Teška srca i s velikom tugom žalimo zbog gubitka našeg potpredsjednika Shahzade Dawooda i njegova voljenog sina Sulemana Dawooda, navodi se u saopštenju Engro Corporationa, pakistanskog konglomerata.

Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly rekao je da je implozija podmornice tragična vijest i da vlada podupire pogođene britanske obitelji.

Bijela kuća objavila je da su obitelji poginulih, koje su “prošle potresno iskušenje u proteklih nekoliko dana, u našim mislima i molitvama”.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije