17 C
Kotor

Slušaj online radio

Dodatno zaoštreni odnosi Barcelone i Madrida

Prosvjedi Barcelona – foto EPA

Španjolski premijer Pedro Sánchez odbio je u subotu poziv predsjednika katalonske vlade Quima Torre na pregovore o samoodređenju Katalonije poručivši da je na prvom mjestu zakon a onda razgovori, izvijestila je španjolska javna televizija TVE pozivajući se na neimenovane izvore iz španjolske vlade.

Nakon petodnevnih nasilnih prosvjeda u katalonskim gradovima u kojima zagovornici nezavisnosti Katalonije traže oslobođenje svojih čelnika osuđenih na zatvorske kazne od 9 do 13 godina, te primjenu nezavisnosti proglašene 2017.

Torra je u subotu javno pozvao Sáncheza da sjednu za stol. Izvori iz španjolske vlade u Madridu potvrdili su da je Torra jutros telefonski nazvao no da je Sánchez poručio „da je na sastanku, te da će biti vremena za razgovore“. Sánchez mu je pri tome postavio uvjete ako želi razgovore.

„Prvo mora odlučno osuditi nasilje, priznati posao policije i solidarizirati se s ozlijeđenim policajcima a što se tiče samoodređenje, na prvom mjestu je zakon a onda razgovor“, izvijestio je TVE.

Time su se dodatno zaoštrili odnosi Barcelone i Madrida, u trenutku kada se u Kataloniji šestu noć zaredom održavaju prosvjedi.

Izvor:Hina

Najčitanije