15 C
Kotor

Slušaj online radio

Dodjeljene nagrade najboljima na regati “Memorijal Spasić i Mašera 2018.”

Finalni dan regate “Memorijal Spasić i Mašera”, koja ima višedecenijsku tradiciju jedren je u nedjelju, u organizaciji Jedriličarski klub „Delfin“ iz Tivta. Pored jedriličara organizatora učestvovali su jedriličari iz JK Lahor iz Kotora, JK Jugole Grakalić iz Herceg Novog i JK Jovo Dabović iz Baošića. U klasama Laser Standard, Laser Radial, Laser 4.7 i Optimist nadmetalo se oko 60 crnogorskih jedriličara.

U klasi Optimist u generalnom poretku prvo mjesto je zauzeo Pavle Musić iz JK Delfin, a njegovi klupski drugari Petar Klakor drugo i Vasilije Kurbanović treće mjesto. Njih trojica su i najbolji u konkurenciji Optimista do 12 godina. Nina Strahinja je prva u konkurenciji djevojčica, druga je Romina Racković, obije članice kotorskog JK Lahor, a Tea Čelanović iz Delfina je treća.

U klasi Laser Standard za prva tri mjesta su se izborili Delfinovi jedriličari. Ilija Marković je prvi, Matija Grabić drugi i treći je Frano Tripović. Danilo Jončić je prvi u klasi Laser 4.7, Stefan Anđelić je drugi, obojica iz JK Delfin, a treći je Rober Moris, član JK Jugole Grakalić iz Herceg Novog. U klasi Laser Radial jedriličari JK Delfina drže prve tri mjesta. Irina Kusovac je prva, Tatjana Kusovac je druga, a treći je Jan Spirin.

Nakon poslednje regate na mulu JK Delfin održana je ceremonija dodijele nagrada najboljim jedriličarima. Nagrade su dodijelili Kristina Škanata, PR Porto Montenegra, Nikola Krsmanović ispred Sekretarijata sporta Opštine Tivat, kapetan Lučke kapetanije Bruno Brkanović i Dražen Jovanović, kustos Muzeja pomosrkog nasleđa.

Regata “Memorijal Spasić i Mašera” se organizuje u čast oficira Milana Spasića i Sergeja Mašere, koji su tokom Drugog svetskog rata, odlučili da vojni brod, razarač “Zagreb” potope 17. aprila 1941. godine, kako ne bi pao u ruke italijanskoj mornarici koja se već nalazila na ulazu u Boku Kotorsku o čemu je prisutnima govorio kustos Jovanović i istakao “Oficiri Spasić i Mašera su svojim herojskim podvigom  htjeli da pošalju najjaču i najsnažniju poruku da se za ideale slobode, pravde i poštenja u svakom trenutku treba boriti.” Predstavnici JK Delfin zahvalili su se na podršci Opštini Tivat, Ministarstvu sporta Crne Gore, kao i prijateljima kluba i lokalnim preduzećima.

Prvi dan takmičenja je bio spektakularan. Po izuzetno lijepim uslovima, 6 do 10 čvorova oštrijala i suncu, odjedrene su 3 regate. Planirano je bilo da se odjedre još dvije regate u nedelju, ali osvanuo je kišan dan. Jedriličari su strpljivo čekali vjetar, te u 14 časova izašli na more i po jugozapadnom vjetru odjedrili još jednu regatu.

Takođe u organizaciji JK Delfin, u akvatorijumu Tivatskog zaliva održaće se i Otvoreno prvenstvo Crne Gore u jedrenju u periodu od 14. do 16. septembra 2018.. Pored jedriličara iz domaćih klubova JK Delfin, JK Lahor, JK Jugole Grakalić i JK Jovo Dabović, očekujemo i jedriličare iz Splita, Dubrovnika i Beograda, te će prvenstvo i ovog puta imati međunarodni karakter.

U međuvremenu, jedriličari JK Delfin iz Tivta će predstavljati Crnu Goru na 51. Balkanskom prvenstvu koje se održava u Grčkoj od 3. do 8. septembra.

Najčitanije