11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Doklestić: Mulj se ne ispušta u more

POSTROJENJE ZA PREČIŠĆAVANJE OTPADNIH VODA/ -K.M.

Spekulacije o tome da li postrojenje za preradu otpadnih voda (PPOV) Herceg Novi u naselju Nemila funkcioniše na odgovarajući način dodatno su podgrijale međusobne optužbe Milana Zarića i Olivere Doklestić, čelnih ljudi Društva za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture i Vodovoda i kanalizacije.

Uz to, građani su uznemireni i kvalitetom pijaće vode, ne samo zbog velikog broja oboljelih od stomačnog virusa tokom septembarskog desetodnevnog restriktivnog vodosnabdijevanja grada, već i zbog epidemije žutice koja je prije nekoliko dana proglašena u Herceg Novom.

Zarić je, u dva navrata, za skupštinskom govornicom kazao da se mulj iz postrojenja izliva u potok Nemila, a onda u more. Rekao je da su za ovu godinu obezbijeđena dva miliona sredstava za otklanjanje nepravilnosti na postrojenju koje, kao ni kolektor, još nije tehnički primljeno. Kazao je i da je turski izvođač “Mas Gintaš”, s kojim je još 2018. raskinut ugovor, ugradio mnogo nepoznate opeme, pumpe i kompresore koji su u startu stradali.  Švedski proizvođač, kako je naglasio, nije čak mogao ni da prepozna svoj proizvod.

S druge strane, Doklestić poručuje da postrojenje uprkos svim problemima koji prate ovaj projekat od početka izgradnje, obavlja svoju primarnu funkciju, a tehničke vode koje se ispuštaju iz njega zadovoljavaju sve standarde predviđene pravilnicima. Naglašava da je Zarić na zasijedanju SO iznio niz neistina na račun odgovornosti i funkcionisanja postrojenja i kolektora na rivijeri, a izjavom da se mulj iz postrojenja ispušta u more doveo javnost u zabunu i preduzeće “Vodovod i kanalizacija” u poziciju nekoga ko namjerno nanosi štetu životnoj sredini.

– VIK-u su ovi objekti nametnuti na upravljanje, a to je: nezavršen PPOV i loše izveden, ali funkcionalan kolektor. Nažalost, imamo zamjenu teza, ili vještu manipulaciju riječima, Milana Zarića koji je “zaboravio” da je upravo VIK jedini činilac koji sve vrijeme upozorava na loš rad PPOV-a i kolektora, ukazuje na brojne nedostatke, anomalije, pravi popise oštećene opreme i apeluje na Opštinu da je neophodan redovan godišnji budžet za održavanje PPOV-a. U ovoj godini potpuno je izostala takva finansijska pomoć od Opštine koja je bila redovna, makar pred ljetnju sezonu, kazala je Doklestić.

Ukazala je i da se najavljeni tender od 700.000 eura, koji Zarić pominje, odnosi samo na nabavke, a da bi PPOV profunkcionisao u svim fazama rada i sa završnim tretmanom mulja, treba mnogo više od ugradnje opreme.

– PPOV je visoko sofisticiran tehničko-tehnološki objekat, na kojem se prati veliki broj parametara, koji moraju da zadovoljavaju zakonsku regulativu u pogledu dozvoljenih vrijednosti. Iako tehnološki proces nije zaokružen do kraja, kvalitet parametara izlazne vode koja se ispušta u more zadovoljava zakonom limitirane vrijednosti. To može da potvrdi ekološki inspektor. Mulj se skladišti u tankovima dok ne proradi linija za zgušnjavanje, saopštila je Doklestić.

/Ksenija Matović/

Izvor:Dan

Najčitanije