17 C
Kotor

Slušaj online radio

Doklestić poziva na odgovornost zbog kolektora kanalizacije i PPOV-a

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, Nemila, Herceg Novi

NVO Ekološko društvo Boke zatražilo je od predsjednika Skupštine opštine Herceg Novi da u dnevni red prvog narednog zasjedanja uvrsti temu o upravljanju kolektorom kanalizacije i postrojenjem za tretman otpadne vode.

Na to ih je navela, kako navode u saopštenju za javnost, situacija sa dugim periodom teških, neprijatnih mirisa iz kolektora kanalizacije i PPOV-a iz Meljinama, izbacivanje koncentrisanih velikih količina kanalizacije u more i priobalje, te zagađenje mora i morskog dna zbog istaložavanja, i loš imidž Herceg Novog, kao turističke sredine.

-NVO Ekološko društvo Boke Kotorske je dostavilo skupštini i odbornicima lokalnog parlamenta izvještaj o funkcionisanju sistema kanalizacije u periodu od 15. aprila do 15. juna, na osnovu proučavanja rada sistema kanalizacije. Po pouzdanim podacima elektronskog nadzora i računa za utrošenu električnu energiju, u ovom periodu nije radilo meljinsko Postrojenje za tretman otpadne vode, jer su bile potpuno isključene iz rada pumpne centralne pumpne stanice “Kružni tok” (gdje su 3 pumpna agregata u bloku). “Vodovod i kanalizacija” je uradio bajpas, pred samu ljetnju sezonu da bi svu kanalizaciju koja dospjeva na ovu PS, usmjerio na podmorski ispust u Meljinama, navode u saopštenju. Iz ove NVO kažu da je mala vjerovatnoća da su baš sve tri pumpe istovremeno bile u kvaru.

-Izgradnja bajpasa, za premošćavanje i preusmjeravanje toka kanalizacije u Meljinama, nažalost, govori o smišljenom postupku “Vodovod i kanalizacija” da se otpadne vode, umjesto na prečišćavanje na PPOV usmjeravaju na direktno ispuštanje u more, umjesto da se ušlo u finasiranje popravke pumpi napravljena je ekološka katastrofa, usljed: ispuštene u more koncetrisane količine od nekih 420.000 m3, otpadne vode, koja je bez tretmana došla u more, sa veoma vidljivim posljedicama, na površini vode, i u obliku gasova neprijatnih mirisa; usljed prestanka dotoka otpadne vode na PPOV ubijene su bakterije razlagači, na čijem biološkom razlaganju se zasniva SBR tehnološki process u PPOV-u; uginuće bakterijske flore je pojačalo emisiju neprijatnih mirisa.

Odluka o gašenju pumpi, tokom tri mjeseca (a moguće i duže), neinvestiranja u popravke, kako tvrdi Doklestić, došla je od lica koje upravlja preduzećem “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. te je svojom samovoljnom odlukom nanio nenadoknadivu ekološku štetu prirodnoj sredini i turističkoj privredi.

-Ovakvo neodgovorno ponašanje prema građanima Herceg Novog zaslužuje pozivanje na odgovornost lica koja su donijela ovakvu štetnu odluku. “Vodovod i kanalizacija”, odnodno, njeno rukovodstvo, snosi svu odgovornost za upravljanje kolektorom kanalizacije i PPOV-om, kako za redovno održavanje, tako i za sve vrste popravki. Lokalna vlast je davala mnogo obećanja stanovnicima Meljina, ali se ništa po njih nije dobro završilo. Stanje sa kanalizacijom ljeta 2023. bilo je gore nego do prije početka izgradnje kolektora, 2010. godine. Jednim potezom, Herceg Novi je vraćen 13 godina unazad. Sada je stvar u rukama Skupštine opštine te hrabrosti predsjednika Otovića i odbornika da se ozbiljno pozabave ovim pitanjem, navedeno je u saopštenju.

NVO Ekološko društvo Boke Kotorske će, kako poručuju, obavijestiti ekološkog inspektora o ovom problemu, sa analizom stanja, ali i javnog tužioca.

Izvor:RTHN

Najčitanije