19.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Doktorica KCCG pisala Simoviću: Molim da izdate nalog da se Amfilohijev kovčeg zatvori, taj obred je leglo zaraze

Amfilohije – foto EPA

Doktorica Kliničkog centra Crne Gore Nevenka Pavličić obratila se predsjedniku Nacionalnog koordinacionog Milutinu Simoviću tijela od koga traži da izda nalog da se zatvori kovčeg preminulog mitropolita Amfilohija, jer je prema njenim riječima ovaj obred gdje hiljade ljudi ljubi tijelo Amfilohija leglo zaraze.

“Ne znam koliko ste moćni, ali znam da ste u obavezi prema svima nama građanima Crne Gore da se u svim trenucima ponašate kao prema jednakima jer ste predsjednik NKT. Zato Vas molim da izdate nalog da se kovčeg pokojnog Amfilohija zatvori jer je taj obred leglo zaraze”, navela je dr Pavličić.

Prema njenim riječima “zar zarad takvih stvari mi korektni građani treba da patimo?”.

“Suprug moje prijateljice je u plastičnoj kesi iznijet iz KCCG i imala je 15 minuta da se oprosti ona i dvoje djece od pokojnika koji je imao 57 godina, na Čepurcima. Roditelji nisu mogli da vide svoje dijete”, naglasila je Pavličić.

Ona poručuje da svako treba da se sahranjuje po jednakim pravilima, a ne da pravimo hepeninge i promocije za lidere drugih zemalja.

“Dosta je toga više, jer uljudnost se tumači kao slabost i nemoć, a beskrupuloznost kao ispravni i pravi put. Zato Vas lično kao zdravstveni radnik i profesionalac molim da reagujute kako biste reagovali prema svakom građaninu Crne Gore”, zaključila je doc dr sc Nevenka Pavličić.

Ranije danas NKT je apelovalo na građane i sveštenstvo da poštuju mjere – nose maske i drže distancu.

NKT: IJZ da dodatno upozori MCP na sve uočene epidemiološke rizike

Iz NKT su kazali da nakon što je prof. dr Nevenka Pavličić zatražila pismom od NKT izdavanje naloga za zatvaranje kovčega preminulog mitropolita Amfilohija, predsjednik NKT Milutin Simović sugerisao je da IJZ u direktnom kontkatu sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom, na osnovu juče i danas uočenih epidemioloških rizika u okviru obreda, dâ sveštenstvu dodatne jasne preporuke

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) dalo je instrukciju Institutu za javno zdravlje (IJZ) da preduzme mjere iz svoje nadležnosti i dodatno upozori Mitropoliju crnogorsko-primorsku (MCP) na sve juče i danas uočene epidemiološke rizike, saopšteno je večeras iz IJZ.

Boban Mugoša, direktor IJZ i njegov zamjenik Senad Begić, Foto: Vlada Crne Gore

Iz NKT su kazali da nakon što je prof. dr Nevenka Pavličić zatražila pismom od NKT izdavanje naloga za zatvaranje kovčega preminulog mitropolita Amfilohija, predsjednik NKT Milutin Simović sugerisao je da IJZ u direktnom kontkatu sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom, na osnovu juče i danas uočenih epidemioloških rizika u okviru obreda, dâ sveštenstvu dodatne jasne preporuke.

“Predsjednik NKT je zahvalio profesorici Pavličić na inicijativi. Dr Pavličić je izrazila nadu da će je predstavnici Srpske pravoslavne crkve prihvatiti i realizovati u praksi preporuke IJZ zbog građana Crne Gore”, kazali su iz NKT.

Izvor:CdM

Najčitanije