17 C
Kotor

Slušaj online radio

Dokument jednog vremena – Misija Američkog Crvenog krsta u Crnoj Gori 1919-1922

„SAD i Crna Gora-misija Američkog Crvenog krsta u Crnoj Gori 1919-1922″ naziv je izložbe koja je otvorena u ponedjeljak  u galeriji Kulturnog centra „Nikola Đurković“ u Kotoru.

Djelovanje Američkog Crvenog krsta je bilo veoma značajno za Crnou Goru u periodu od 1919. do 1922. godine. Pored humanitarne pomoći stanovništvu, Američki Crveni krst je otvorio bolnicu u Podgorici i dva sirotišta sa školama u Podgorici i Danilovgradu, ambulante, kantine, zubnu kliniku i uputio svoje ljekare i hirurge…

Amerikanci su osim obimne dokumentacije o svome radu u Crnoj Gori, zabilježili preko 800 fotografija tog vremena, koje su radili vrhunski profesionalci, među kojima je i fotograf koji je kasnije osvojio šest Oskara, neki od pisaca čiji su tekstovi pratili te fotografije dobili su Pulicerovu nagradu. Ova obimna aktivnost fotografski je bilježena i sačuvana te zahvaljujući tome, danas imamo uvid u prvenstveno, socijalne prilike tog perioda kroz izložbu koja o tome svjedoči.

“Ovaj događaj svjedoči o saradnji dva naroda i njihovom međusobnom pomaganju, dva naroda koja su geografski dosta daleko, ali je ovo dokaz da ništa nije daleko, da prepreka nije ni ocean između nas. Fotografije koje vidite ne svjedoče isključivo o pomoći američkog Crvenog krsta, već ilustruju tadašnji način života u Crnoj Gori” – kazao je u pozdravnom govoru predsjednik Crvenog krsta Kotor, Neđeljko Moškov.

Izložba – Misija Američkog Crvenog krsta u Crnoj Gori 1919-1922

Predstavnica američke ambasade u Podgorici Dragana Tatić, podsjetila je na zanačaj američke humanitarne misije u to vrijeme, čiji aktivisti su dijelili velike količine hrane i odjeće, organizovali narodne kuhinje u Podgorici, na Cetinju, u Nikšiću, Kolašinu i na Grahovu.

Američki Crveni krst je obučavao bolničare i vozače, pomagao obnovi infrastrukture…

„SAD je decenijama nakon ove misije nastavile da pomažu privredu Crne Gore. Poslije zemljotresa iz 1979. godine, Američko vazduhoplovstvo je dopremilo 139 tona pomoći građanima Crne Gore. Nakon sukoba na Balkanu, devedesetih godina prošlog vijeka – Vlada Sjedinjenih država je izdvojila 15 miliona dolara finansijske i tehničke podrške kako bi pomogla oporavak Crne Gore. Naša USAID misija je od 2001. do 2013. godine usmjerila više od 238 miliona dolara pomoći narodu Crne Gore. SAD če pružati podršku Cnoj Gori i dalje, prije svega kroz izgradnju demokratskih institucija, jačanju vladavine prave i stvaranju novih ekonomskih prilika za obje naše države. SAD Crnu Goru sa ponosom smatraju NATO saveznikom“ – kazala je Tatić.

Ona je navela i da su Sjedinjene američke države decenijama nakon ove misije nastavile da pomažu privredi Crne Gore.

Izložba – Misija Američkog Crvenog krsta u Crnoj Gori 1919-1922 foto Boka News

“Poslije zemljotresa iz 1979. godine, Američko vazduhoplovstvo je dopremilo 139 tona pomoći građanima Crne Gore. Nakon sukoba na Balkanu, devedesetih godina prošlog vijeka – Vlada Sjedinjenih država je izdvojila 15 miliona dolara finansijske i tehničke podrške kako bi pomogla oporavku Crne Gore. Naša USAID misija je od 2001. do 2013. godine usmjerila više od 238 miliona dolara pomoći narodu Crne Gore” – rekla je Tatić dodavši da će SAD nastaviti i dalje da podržavaju Crnu Goru. ” Podrška će biti pružena u izgradnji demokratskih institucija, jačanju vladavine prave i stvaranju novih ekonomskih prilika za obje naše države” – kaže Tatić. Ona ističe da SAD Crnu Goru sa ponosom smatraju NATO saveznikom. ” Zajedno kao saveznici činimo jedni druge snažnijima” – poručila je Tatić.

Izložba – Misija Američkog Crvenog krsta u Crnoj Gori 1919-1922 foto Boka News

U ime Opštine Kotor, prisutne je pozdravila sekretarka za kulturu, sport i društvene djelatnosti Jelena Vukasović.

“Izložba ne svjedoči o odnosima dviju zemalja, koliko o plemenitosti misija organizacija Crvenog krsta koje ne biraju meridijane, nacije ni vjere kada je potrebno podržati, ugrijati, nahraniti i ohrabriti ljude u stanju socijalne potrebe. Naše malo može biti mnogo za one koji nemaju nimalo – govorio je Duško Radović, pa evo još jedne prilike da promovišemo društveno odgovorno ponašanje i javni interes koji čine građani i građanke, svjesni da je od našeg novca svakako veća imovina i sreća ljudi koje možda nikada nećemo upoznati” – kazala je Vukasović koja je otvorila izložbu otvorenom.

Nakon otvaranja izložbe predavanje su održali dr Slavko Burzanović i dr Nebojša Čagorović, autori knjige  „SAD i Crna Gora-misija Američkog Crvenog krsta u Crnoj Gori 1919-1922″  koji su pripremili izložbu.

Izložba – Misija Američkog Crvenog krsta u Crnoj Gori 1919-1922 – dr Slavko Burzanović i dr Nebojša Čagorović

Prikazan je sedmominutni dokumentarni film koji je sniman januara 1919. godine, a snimke među kojima su brojni oni iz Boke Kotorske, zabilježili su predstavnici izviđačkog odreda Američke vojske.

Izložbu i predavanje su priredili Crveni krst Crne Gore, u okviru projekta „Dugovječno prijateljstvo između Sjedinjenih Američkih Država i Crne Gore-Američki Crveni krst u Crnoj Gori poslije prvog svjetskog rata”, uz podršku Američke ambasade u Podgorici.

Izložba se u Kotoru može pogledati do 10. oktobra.

Izvor:M.M

Najčitanije