16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Dokumentarni film o pomorcima “Modri kavez” u Kotoru i Tivtu

Modri kavez film o pomorcima
Modri kavez film o pomorcima

Dokumentarni film “Modri kavez” o životu pomoraca, koji je izazvao veliko interesovanje publike na dosadašnjim projekcijama u Hrvatskoj, biće premijerno prikazan u Kotoru i Tivtu zahvaljujući angažmanu i preduzimljivosti Srednje pomorske škole iz Kotora.

„Ovo je poklon našim učenicima, svim pomorcima i njihovim porodicama, građanima, povodom obilježavanja Dana škole, 167 godina postojanja najstarije srednje škole na Balkanu i desetogodišnjice nezavisnosti države Crne Gore. Naša škola  je prepoznata kao vodeći centar  za školovanje i edukaciju budućih pomoraca. Film „Modri kavez“ je urađen na jedan specifičan način. Prepun je autentičnih snimaka, neobičnih priča, radosti i tuge, sudbina, vjere, razmišljanja samih pomoraca o tome što im je more dalo, a što uzelo, njihovih nadanja, priča o onima što ih doma čekaju. Film je progovorio o životu na moru, kruhu sa sedam kora…

Na svim projekcijama, o filmu će govoriti rediteljica Bruna Bajić iz Splita. Inspiraciju za „Modri kavez“ našla je upravo u svojoj porodici, kao ćerka pomorca koji “tuče” more već više od 30 godina“ – kazao nam je direktor Veljko Botica.

Modri kavez -premijera filma
Modri kavez -premijera filma- foto Boka News

Projekcija filma za zvanice biće u Kotoru, u ponedjeljak, 25. aprila, u sali kina „Boka“ u 19 sati.

Za sve zainteresovane građane, „Modri kavez“ će se ponovo prikazati u sali kina „Boka“ u Kotoru, u utorak, 26. aprila, u 17.30 sati.

Istog dana, doploviće i u Centar za kulturu Tivat – Velika dvorana i biti prikazan u 20 sati.

Ulaz je besplatan, a ulaznice se mogu preuzeti u Centru za kulturu Kotor i Centru za kulturu Tivat.

 „To je uopće prvi film koji je snimljen na ovu temu i ostaje kao povijesni dokument. Ono što je najvažnije dobili smo potporu i recenziju od najrelevantnijih institucija, te smo blizu ostvarenja da film, kako ima i edukativni segment, bude uvršten kao obavezan na Pomorskim fakultetima u Hrvatskoj“ – kazala nam je producentica filma Žana Bajić.

Modri kavez -premijera filma
Modri kavez -premijera filma – foto Boka News

Uz film, koji je premijerno prikazan u oktobru prošle godine u splitskoj luci, u utrobi trajekta „Marko Polo“, rediteljica je objavila i knjigu pod nazivom “Redateljski memoari: Put u Modri kavez”.

Bruna Bajić je magistrica Filma, medijske umjetnosti i animacije na Umjetničkoj akademiji u Splitu, a dosad je snimila više od 20 kratkih i srednjometražnih filmova, između ostalih i dokumentarni film o hrvatskom pijanisti Maksimu Mrvici, koji je publika imala priliku vidjeti u Kotoru.

 

Najčitanije