21 C
Kotor

Slušaj online radio

Dom zdravlja Tivat obilježava Nacionalni dan bez duvanskog dima

Dom zdravlja Tivat
Dom zdravlja Tivat

Dom zdravlja Tivat, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, povodom 11. novembra- Nacionalnog dana bez duvanskog dima, organizovaće edukativnu radionicu na temu:“ Za zdraviji životr Vas i Vaše djece prestanite da pušite“. Vrijeme održavanja radionice, simbolično je u 5 do 12, (11:55h), kako bi se i na ovaj način ukazalo na pogubne posljedice koje izaziva konzumiranje duvanskih proizvoda.

Zainteresovani građani za učešće na radionici mogu se prijaviti na broj: 067 267 043.

Cilj radionice je da se skrene pažnja na jedan od najopsanijih faktora rizika po zdravlje populacije i podigne nivo svijesti naših sugrađana o štetnosti upotrebe duvana, koji je među vodećim uzrocima smrti u svijetu.

U okviru radionice, zainteresovanim građanima radiće se procjena pušačkog statusa/zavisnosti, uz pomoć Fagerstrom testa nikotinske zavisnosti i Rosovog testa.

Takođe, radiće se spirometrija, pulsna oksimetrija i mjerenje smoke check metrom. Učenisima radionice, koji imaju dijagnostikovanu hroničnu opstruktivnu bolest pluća, uz pomoć CAT upitnika i spirometrije napraviće se procjena stanja bolesti.

Duvan ubija trećinu do polovine onih koji ga konzumiraju. Ono što je takođe značajno je i da duvanski dim koji se posredno udiše, takozvano pasivno pušenje, kod ljudi može da uzrokuje rak, najčešće pluća, kao i često smrtonosne, akutne i hronične bolesti srca i moždani udar.

Zato je vrijeme da donesete važne odluke za vaše zdravlje.

„Ne ubijajte sebe, a ni nas!“

„Živite zdravo bez duvanskog dima, udahnite punim plućima!“

Dom zdravlja Tivat

Najčitanije