11.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Umjesto hotela u Baošićima niklo smetlište

Baošići

U Baošićima, na lokaciji nekadašnje vojne kasarne i  kampa za izbjegla lica,  vidljiva  je ogromna količina smeća, građevinskog šuta, zelenog otpada… Taj prostor, na samoj obali mora u vlasništvu je kompanije  Carine doo, koja je kupila nekadašnje preduzeće “Južni Jadran”. Ekskluzivna lokacija koja se prostire od obale do magistrale dio je privatizovane  imovine, a prema najavama  novog vlasnika Čedomira Popovića, na tom prostoru biće izgrađen luksuzni hotel.

Hotela još nema, ali ima  na destine deponija, odnosno godinama deponovanog građevinskog otpada, pijeska, željeza, dasaka, kamenih i cementnih blokova,  čak i djelova ogromnih kanalizacionih cijevi koje su za sobom ostavile firme koje su izvodile radova na  kanalizacionom kolektoru.

Vlasnik kompanije “Carine” Čedomir Popović potvrdio nam je da se na toj parceli deponuje građevinski otpad, ali bez saglasnosti kompanije.

“Mislim da ko god nešto gradi u Herceg Novom, doveze otpad na tu lokaciju”, kaže Popović. Na pitanje zašto kompanija nije spriječila nelegalno odlaganje otpada, Popović kaže da nije bio u mogućnosti da zabrani prolaz preko parcele, a da nije angažovao stražare jer nije očekivao da će građani na taj način zloupotrijebiti pristup lokaciji.

Iz hercegnovske Komunalne policije i Komunalne inspekcije objašnjavaju koje su njihove nadležnosti u ovom i sličnim slučajevima:

  • Ukoliko se odlaganje komunalnog odnosno građevinskog otpada vrši na lokaciji koja za tu namjenu nije određena prostorno-planskim dokumentom, u privatnom vlasništvu, shodno nadležnostima propisanim Zakonom o upravljanju otpadom, komunalni inspektor donosi rješenje o uklanjanju deponovanog otpada te vraćanju prostora u prvobitno stanje.

    Baošići

Kažu da su po tom osnovu reagovali i na lokaciji u Baošićima, te da je uručeno  rješenje vlasniku da parcelu uredi i do privođenja namjeni ogradi. Vlasnik kompanije Carine doo Čedomir Popović tvrdi da će tokom zimskog perioda raditi na uklanjanju otpada i uređenju parcele, uz opasku da su mu za taj posao potrebna pozamašna novčana  sredstva.

Za odlaganje građevinskog neopasnog otpada  Opština je privremeno odredila lokaciju Tisove grede i to  će biti omogućeno do 1.januara 2024. No, mnogi se odlučuju da građevinski otpad ostave gdje je im bliže i lakše, poput lokacije u Baošićima, uprkos činjenici da time krše Zakon.

NVO Ekokulmedia pratiće i podsjećati vlasnika parcele, kompaniju Carine doo, da u skladu sa rješenjem komunalne inspekcije očisti prostor i spriječi dalje nelegalno odlaganje otpada.

Projekat „Ecoscreen” implementira se u sklopu Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD)2, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori ReLOaD2 realizuje se u partnerstvu sa 15 lokalnih samoupravu, među kojima su Herceg Novi, Kotor, Tivat i Budva čineći klaster “Coastal Mates”.

TIM NVO EkoKulMedia

Najčitanije