15.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Domu zdravlja Kotor još 170.000 eura za PCR testove

PCR laboratorija DZ Kotor

Domu zdravlja Kotor će iz državnog budžeta biti uplaćeno još 170.000 eura za nabavku PCR testova, odlučeno je danas na sjednici Vlade.

Ta zdravstvena ustanova se, 16. juna, obratila Ministarstvu zdravlja zahtjevom za obezbjeđivanje sredstava za nabavku PCR testova i potrošnog materijala za period od jedne godine.

Dom zdravlja Kotor je krajem 2020. godine kao donaciju dobio savremenu PCR laboratoriju i potrošni materijal.

Imajući u vidu da se u Kotoru vrši uzorkovanje i testiranje pacijenata iz susjednih opština, kao i stranih turista tokom prethodna dva mjeseca došlo je do povećane potrošnje i postojeće rezerve potrošnog materijala iz donacije su pri kraju. Zaključkom Vlade, od 22. jula, data je saglasnost na obezbjeđivanje sredstava za ovu namjenu kroz tri tranše.

Prva tranša u iznosu od 170.000 eura je već obezbijeđena.

Imajući u vidu epidemiološku situaciju i sve veću potrošnju potrošnog materijala za PCR testiranje, Dom zdravlja Kotor je dostavio zahtjev za isplatu druge tranše, za obezbjeđivanje novih količina dijagnostikuma za PCR.

– Aktom od 18. novembra 2021. godine Ministarstvo finansija i socijalnog staranja dostavilo je mišljenje u kojem navode da su saglasni sa predlogom Ministarstva zdravlja da se sredstva u iznosu od 170.000 eura kao druga tranša za nabavku PCR testova, obezbijede na način da se pozicija tekuća budžetska rezerva umanji za traženi iznos, a uveća odgovarajuća pozicija Fonda za zdravstveno osiguranje, za potrebe Doma zdravlja Kotor – navedeno je u dokumentu koji je usvojila Vlada.

Najčitanije