30 C
Kotor

Slušaj online radio

DPS Herceg Novi: Dolazak patrijarha Srpske crkve prate propagandni spinovi i iracionalne ambicije…

HN

Dolazak patrijarha pravoslavne Crkve Srbije gospodina Porfirija u Herceg Novi je značajan događaj, bez obzira na modifikovane i istorijski upitne istorijske činjenice i sigurno je da će Herceg Novi biti dobar domaćin, kao i svima i svakome tokom svog istorijskog trajanja, saopšteno je iz DPS-a Herceg Novi.

“Patrijarh dolazi u posjetu podružnici pravoslavne Crkve Srbije i tu nema ničega spornog. Sporni su i začuđujući, pa i uznemiravajući medijski spinovi i floskule i reakcije već poznate propagandne mašinerije”, kažu u novskom DPS-u.

Uz mnogo trogatelne pompe tvrdi se da je ovo prva posjeta patrijarha Herceg Novom poslije više decenija a svi znamo da je bio onomad, nekom svojom rabotom, privatnom ili službenom, ne ulazimo u to.

“Dakle, ne govori se istina. Lokalni crkveni službenici oglašavaju se u medijima i prizivaju sjećanja i poređenja sa vladikom Nikolajem Velimirovićem koji je neko vrijeme boravio u Herceg Novom, što je najblaže rečeno neumjesno jer narečeni vladika Nikolaj ima vrlo kontroverznu istorijsku funkciju i tumačenja koja sigurno ne bi godili aktuelnom patrijarhu. No, lokalci su se potrudili da se istaknu”, ističu u novskom DPS-u.

Nadalje, dodaju, iz Herceg Novog, opet posredstvom lokalnih telala priziva se pohod na Lovćen i mauzolej, ne bi li se vratila kapela, ne Njegoševa nego Karađorđevića.

DPS HN

“Dolivanje ulja, ne bi li prokipilo i prekipilo. Zašto to, čemu to? Naposlijetku, vrlo indikativan je i naslov priredbe, sa narodnim veseljem kako se plakatira. Đedov sabor od Dunava do mora sinjega! Iako nam je jasna aluzija, čini se da su organizatori nadmašili čak i pokojnog Amfilohija Radovića, koji, koliko je poznato nikada nije imao tolike i takve teritorijalne ambicije. Dunav je velika evropska rijeka, a more, more sinje je iracionalna nakana, čak i za lokalno pravoslavlje sklono iracionalnom. Treba li još jednom reći da u ovim manje ili više sakrivenim prijetnjama i naznakama malignih ambicija zdušno i servilno učestvuje lokalna vlast, dajući tako legitimitet nečemu što ne može imati legitimitet”, zaključuje se u saopštemju DPS-a Herceg Novi.

Najčitanije