23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

DPS Herceg Novi: Kad se miris u Meljine vrati – po drugi put

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, Nemila, Herceg Novi

Sezonu smo ispratili jednom desetodnevnom restrikcijom vode i osigurali da nam se gosti ne zadrže nakon 3. septembra. Po sistemu – šta su se sjetili da ljetuju u septembru?! Po isteku restrikcija, mogli smo mirne duše svirati kraj i podvući račune, kaže se u saopštenju Opštinskog odbora DPS Herceg Novi.

Ipak, lokalna vlast je (poznata po svom svečarskom duhu), odlučila da priredi i mali, skromni doček ponovnog uspostavljanja vodnosnabdjevanja. Tako je umjesto predvidivog transparenta „Dobro došla vodo u Herceg Novi“, na Torionu na Podima okačen simboličan natpis „Kad se vojska na Kosovo vrati“. Kako od dana postavljanja transparenta do danas nijesmo uspjeli da uočimo da se bilo ko uputio ka Kosovu, možemo samo zaključiti da je natpis korišćen za neke ranije prilike, a sada iskorišten za potrebe dočeka vode, jer je bio „prvi s ruke“.

Ipak, ne možemo se oteti utisku da je lokacija za transparent nekako nespretno odabrana. Tik iznad Meljina i spornog kolektora zbog koga je ovu sezonu obilježio neizdrživ, ali upečatljiv „miris“ kanalizacije punom dužinom Meljina, ali i u naseljima prije i poslije.

Direktor Zarić je posvećeno „prijetio“ da je rješenje na pomolu. A kad će – ne znamo. Ako mu je cilj bio da Meljinama ostavi autentičan pečat, to je uradio uspješno i nepogrješivo. I mještani i turisti i prolaznici u tranzitu su sigurno zapamtili Meljine.

Herceg Novi – foto Media Biro

Izbjegavamo neprijatna pitanja, pa nećemo pitati kada je i koliko postavljača transparenta pošlo ka Kosovu. Nismo raspoloženi da se bavimo huškačkom ideologijom. Samo bismo cijenili da nam neko potvrdi da je transparent okačen za potrebe proslave povratka vode, nakon restrikcije kojom smo protjerali poslijednje turiste. Kao što u lokalima počnu da gase svijetlo da sugerišu da je vrijeme za odlazak.

Ukoliko je transparent okačen kao dio skromne proslave, u krugu porodice, onda samo koristimo priliku da preporučimo da ga izmjeste negdje gdje mu manje smrdi. Teško je nama koji prolazimo, a kako je tek kad je stalno vezan za jedno mjesto.

U krajnjem, nijesmo iznenađeni – potpuna pasivnost u rješavanju problema neizdrživog smrada, restrikcija vode, saobraćajni kolapsi, pa sve to „umireno“ jednom zastavom, zaista jeste stil rada i jedino što naša lokalna vlast zna da uradi – saopšteno je iz Opštinskiog odbora DPS Herceg Novi.

Najčitanije