9 C
Kotor

Slušaj online radio

DPS izbjegava priču o kompromitovanom Kusovcu

Tivat – foto Boka News

Gradonačelnik Tivta dr Siniša Kusovac ne namjerava da podnese ostavku zbog skandala sa svojim kršenjem izrečenih mu zdravstveno-sanitarnih mjera, a njegova partija za sada izbjegava da se oglas o tome hoće li sama pokrenuti proceduru Kusovčeve smjene u tivatskom parlamentu.

Kusovac koga su opozicionari u međuvremenu nazvali „gradonačelnikom-prestupnikom“, se do dada oglušio o sve pozive opozicije da podnese ostavku zbog toga što je 4.jula u Donjem Grblju u zaleđu plaže Žukovica, uhvaćen u kršenju ranije mu izrečene mjere obavezne samoizolacije zato što je nekoliko dana prije toga, bio u kontaktu sa osobom inficiranom koronavirusom. Kusovac je tog dana, kako se kasnije pokazalo iz stavova NKT-a, obmanuo javnost i medije iznoseći im neistinite navode oko lokacije na kojom mu je riješenjem zdravstveno-sanitarnog inspektora, određena obavezna mjera samoizolacije, kao i okolnosti pod kojima je prekršio izdatu naredbu i samoinicijativno napustio samoizolaciju, vozeći se opštinskim službenim akutomobilom prvog dana vikenda, do zabačene plaže u Donjem Grblju.

Kusovac

Zbog toga je Kusovca istog dana u večernjim satima, policija prinudno privela u karantin u Igalu, a Osnovnom državnom tušilaštvu u Kotoru protiv tivatskog gradonačelnika policija je podnijela krivičnu prijavu zbog kršenja naredbi za spriječavanje opasne zarazne bolesti. Kusovcu koji je u karantinu u Igalu proveo nekoliko dana i na kraju bio negativan na testu na koronu, zbog ovog krivičnog djela prijeti novčana ili kazna zatvora u trajanju do godinu dana.

Predsjendica OO DPS Tivta Jovanka Laličić, ali ni informativna služba te partije, ni nakon dva daa nisu odgovorili na pitanja u vezi sa ovim skandalom i time kako će DPS postupiti prema svom istaknutom funkcioneru iz Tivta koji je svojim ponašanjem unizio sve mjere državnih organa na spriječavanju širenja koronavirusa i nanio političku štetu partiji.

Laličić je u telefonskom razgovoru novinaru rekla da ne može odgovoriti bez konsultacija sa informativnom službom DPS-a u centrali stranke i tražila da joj pitanja pošaljemo napismeno. Nakon toga međutim, ni ona ni informnativna služba DPS-a nisu odgovarali, a Laličićka se juče nije javljala  ni na telefonske pozive novinara. DPS je stoga, ostao nijem na naše interesovanje hoće li ta partija tražiti od Kusovca da sam podnese ostavku, ili će eventualno čak pokrenuti i proceduru za smjenu predsjednika Opštine Tivat u lokalnom parlementu. DPS naime, i sam sa svojih 17 odbornika što je natpolovilna većina u SO Tivat, može u svakom trenutku razriješiti Kusovca koji im, sa ovakvim svojim  gafom i javno dokazanim laganjem, postaje sve ozbiljniji balast pred lokalne i parlamentarne izbore 30.avgusta.

Snežana Matijević

DPS Tivta je inače, prije dvije godine internim pritiscima na partijskim organima, natjerao bivšu gradonačelnicu Tivta dr Snežanu Matijevič (DPS) da sama podnese ostavku na mjesto predsjednice Opštine jer se Matijevićka tada uporno opirala partijskim naredbama da mora potpisati ugovor kojim Opština Tivat časti Porto Montenetro sa 5,6 miliona eura, opraštajuči mu toliki dug prema lokalnoj kasi za komunalije.

Kusovac sam ne namjerava da ode sam i neće podnijeti ostavku- potvrđeno nam je iz krugova njegovih najbližih saradnika koji su jedino do sada uspjeli da gradonačenika „maknu“ sa mjesta predsjednika Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje jer je procijenjeno da bi bilo krajnje neumjesno da se on još pojavljuje i na funkciji prvog čovjeka gradskog tijela koje se bavi svim aspketima koronakrize, a da pritom svojim postupcima „baca pod noge“ sve te zvanične napore lokalnih i državnih organa. Tivatski gradonačelnik koji se nakon skandala sa svojim policijskim privođenjem u karantin, prošle nedjelje vratio na posao u Opštini kao da ništa nije bilo, a u međuvremenu se čak nije ni obratio Tivćanima, niti im se izvinio za svoje ponašanje.

Kusovac je proteklih dana i primjetno izbjegavao novinare da ne bi došao u situaciju da odgovara na „nezgodna pitanja“ o svom bježanju iz samoizolacije i obmanjivanju javnost i o okolnostima pod kojima je to učinio.

Inače, ovakvim svojim postupkom Kusovac je počinio krivično djelo koje ga i formalno čini nedostojnim za obavljanje funkcije predsjednika Opštine, a što je po Zakonu o lokalnoj samoupravi i Statutu Opštine Tivat nužni preduslov da bi on bio smijenjen ili natjeran da podnese ostavku.

Izvor:S.L

Najčitanije