8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Dr Andrija Petković (Bokeški Forum) – 5. jun – dan kad su ukradeni izbori

Andrija Petković

Svega i svačega nagledali su se crnogorski građani za ovih više od 30 godina koliko je, barem na papiru, prošlo od uvođenja “demokratije” i prava, opet barem na papiru, da odlučujemo o tome ko će voditi državu, poručuje dr Andrija Petković (Bokeški Forum)

Od prebijanja političkih neistomišljenika, nestanka glasačkih kutija, barikada, famoznih hemijski koje se skrivaju na dlanu, obilježavanja glasačkih listića, glasanja davno upokojenih…

I ovaj 5.jun 2022.godine biće crnim slovima upisan na stranicama crnogorske demokratije kao: DAN KAD SU UKRADENI IZBORI. Kao dan koji je u potpunosti obesmislio izborni sistem i kad su prekršena ljudska i građanska prava čovjeka; pravo da bira i bude biran.

Ono što je možda najgore u cijeloj priči jeste činjenica da su predstavnici nove parlamentarne većine u potpunosti obezvrijedili i obesmislili lokalnu samoupravu. Kao onog nivoa u hijerarhiji vlasti na kojem se na najneposredniji način rješavaju pitanja bitna za zajednicu.

Najgore je što su to učinili oni koji  se gromoglasno, ali ipak samo kurtoazije radi,  zalažu za decentralizaciju.

 I ni jedno opravdanje ne zvuči im uvjerljivo. Ni objedinjavanje izbora, ni nekakva turistička sezona. Jedina istina je da pokušavaju da se “prebroje” i da zapošljavanjima po širini, visini, dubini, pokušaju da poprave “buđav” rejting koji imaju u lokalnim sredinama.

Da zaista žele da objedine izbore i relaksiraju nas, odista nepotrebne izborne atmosfere, sve bi lokalne izbore održali 5.juna, pa tu uvrstili i one u Ulcinju i Beranama.

Ovako, lokalne samouprave u Tivtru i Budvi prepuštene su na milost i nemilost prinudnim upravama koje su pod direktnom ingerencijom Vlade. Sve to i začuđuje, ali i vrijeđa… Zdravu pamet i logiku.

Dok je jedina dosljednost Ustavnog suda uporna ćutnja, a građani čekaju izbore kao Godoa, Dok fotelje ne nađu svoje pulene. I po dubini i po širini, poručuje Dd Andrija Petković (Bokeški Forum)

Najčitanije